Игор Стрелков: Резултатите от първия ден на бойните действия в Украйна

Игор Стрелков: Резултатите от първия ден на бойните действия в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.02.2022
  • Share:

Общата ситуация: настъплението беше неочаквано за укрите, като в резултат на ракетни удари беше постигнато пълно надмощие във въздуха на руската авиация, а в морето - на руския флот.

Четирите основни театра на военни действия са посоки.

 

1. Юг.

 

Въоръжените сили на Руската федерация след артилерийска и ракетна подготовка (на всички театри) започнаха настъпление от Кримските провлаци на север, като го подкрепиха с военноморски десант в района на Геническ и десант с тактически хеликоптери в Херсон и Нова Каховка.

Фронтът на въоръжените сили на Украйна се срина веднага, сега той е в тази посока, всъщност изобщо не съществува, като такъв. От Херсон до Нова Каховка (и двете включително) - долното течение на Днепър и прелезите - са под контрола на въоръжените сили на Руската федерация, на десния бряг на Днепър, са създадени плацдарми за по-нататъшно напредване.

 

Опитите на украинците да изтеглят войски и да създадат фронт са осуетени от въздушните удари. До настъпването на нощта руските войски достигнаха покрайнините на Мелитопол от юг.

 

Перспективи:

 

Най-широки. Изглежда, че основните ударни групи ще продължат настъплението си по двата бряга на Днепър през нощта и утре на север - към Запорожието и Днепропетровск (известни още като "Днепър", и на руски правилно - Екатеринослав), както и в западна посока - към Николаев и на север - изток - в тила на отбраняващата се в Донбас групировка на Военните сили на Украйна.

 

2. Донецка посока.

 

Боевете имат подчертано „сковаващ“ характер. Ограничената атака срещу Волноваха има за цел да създаде заплаха не само за Мариупол (всъщност освобождаването му сега няма стратегическо значение, тъй като със сигурност ще бъде предаден от врага, когато войските от 1-ви театър отидат към Бердянск и Запорожие), но (по-актуално) - заплашват да пробият фронта към бързо настъпващите от запад "кримски" формирования.

 

 

Тази заплаха изисква от противника да спре и не позволява освобождаването на войски, които иначе биха били хвърлени за пресъздаване на „Кримския фронт“.

 

Подобни изглеждат и атаките от територията на ЛНР в северно направление (през Северски Донец), които нямат стратегически перспективи - тяхната задача е да задържат наличните там сили на въоръжените сили на Украйна и да предотвратят изпращането им за деблокиране и защита на Харков. А също и да ги задържат, докато "големият котел" на запад се затвори някъде в района на Днепропетровск.

 

Вероятно от гледна точка на ожесточеността на боевете и загубите това е най-"кървавото" направление в момента, тъй като противникът защитава дълбоко ешелонирана укрепена зона, а неговите най-боеспособни и опитни части се отбраняват.

Утре военните действия ще продължат с основната задача: да се предотврати изтеглянето на противника и опитът му да прехвърли частите си на запад.

 

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа