Тенденцията се ускорява: Защо най-големите руски компании се местят от Москва в Сибир

Тенденцията се ускорява: Защо най-големите руски компании се местят от Москва в Сибир
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.02.2022
  • Share:

«РусХидро», която в момента е третата по големина хидрогенерираща компания в света, се мести от Москва в Красноярск.

По-рано друг енергиен гигант En + Group „премести” главния си офис в Иркутск, това направиха и АФК «Система», «РУСАЛ», «СУЕК», «Полюс» и други.

 

Тенденцията се ускорява: Защо най-големите руски компании се местят от Москва в Сибир

 

 

Очевидно е, че Сибир става все по-привлекателен за повечето руски компании. В същото време гореспоменатата тенденция се засили значително, след като президентът Владимир Путин обяви необходимостта от прехвърляне на федералните структури в Сибир през лятото на 2021 г., както и след думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу за необходимостта от изграждане на нови градове в Сибир.

 

Въпреки това едва ли си струва да говорим сега за така наречената „четвърта вълна“ на преселване отвъд Урал. Тенденцията все още не е толкова глобална. В същото време специалният интерес на властите и най-големите руски компании в региона никак не е случаен.

 

Сибир е истински „склад“ за полезни изкопаеми.

 

Там има всичко — от петрол и въглища до метали, както и други важни ресурси.

 

В същото време много експерти считат, че светът днес е на прага на нов ресурсен суперцикъл — период, който започва със забележимото увеличение на търсенето на ресурси. Ето защо развитието на североизточния регион на Русия с най-големите находища понастоящем е от особено значение.

 

Що се отнася до причините, които са в състояние да стартират гореспоменатия суперцикъл в близко бъдеще, те включват преди всичко ускорената декарбонизация на западната икономика и прехода към възобновяеми енергийни източници. Така наречената «зелена тенденция» ще провокира рязко повишаване на търсенето и цените на медта, никела, алуминия и други метали, без които същата тази «възобновяема енергетика» е невъзможна.

 

Според прогнозите на икономистите споменатият суперцикъл може да продължи около 10 години, което не е много. Ето защо, за да извлече Русия максимална полза от този процес, трябва да подготви цялата необходима инфраструктура сега.

 

И накрая, не забравяйте още един важен момент. Активното развитие на Сибир ще помогне на Русия не само да печели пари, но и да облекчи тежестта върху столицата, като преразпредели финансовите и човешките потоци в полза на другите руски градове, което несъмнено ще бъде от полза за страната.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа