Трюдо прекрати действието на Закона за извънредните ситуации

Трюдо прекрати действието на Закона за извънредните ситуации
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.02.2022
  • Share:

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо сложи край на действието на Закона за извънредни ситуации в страната, 10 дни след като той беше използван за разширяване на обхвата на правителствените и полицейските правомощия за отстраняване и задържане на протестиращи от "Конвоя на свободата", които затвориха голям граничен пункт между Канада и САШ, както и голяма част от Отава през последните седмици.


Обръщайки се към нацията в сряда вечерта, Трюдо каза, че ситуацията „вече не е извънредна". Канадският лидер се позова на разширените правомощия, дадени на правоприлагащите органи, които включват ограничаване на финансирането на протестиращите, като "ограничени във времето допълнителни инструменти", които са помогнали на полицията да вдигне блокадите в центъра на Отава.


Трюдо каза, че сега е "уверен", че "съществуващите закони и подзаконови актове" са "достатъчни, за да пазят хората в безопасност", но даде знак, че федералното правителство е готово да се намеси, ако ситуацията се обърка. „Ще продължим да бъдем там, за да подкрепяме местните и провинциалните власти, ако и когато е необходимо", каза премиерът.


Близо 200 души бяха арестувани, когато полицията разби протестите срещу конвоя на свободата, като над 100 бяха изправени пред различни обвинения. Организатори като Тамара Лич също бяха арестувани миналата седмица. На Лич беше отказана гаранция, като съдията заяви тази седмица, че продължаващото й задържане е „необходимо за защитата и безопасността на обществото".


Решението на министър-председателя, което влиза в сила в сряда вечерта, дойде само два дни след като канадските законодатели дадоха зелена светлина за разширяването на правомощията при извънредни ситуации.

Станете почитател на Класа