Руското МВнР публикува писмения отговор до САЩ относно гаранциите за сигурност

Руското МВнР публикува писмения отговор до САЩ относно гаранциите за сигурност
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.02.2022
  • Сподели:

Украйна, ако се присъедини към НАТО, може да се опита да си върне Крим със сила, като въвлече САЩ и техните съюзници във въоръжен конфликт с Русия, според текста на писмения отговор на Москва до САЩ, публикуван от руското външно министерство.


От МВнР повториха, че Русия не планира да нахлуе в Украйна, поради което смятат обвиненията, че Москва е отговорна за ескалацията на ситуацията като "опит за натиск и обезценяване на предложението на Русия за гаранции за сигурност".


В документа се подчертава, че за да се деескалира ситуацията около Украйна е необходимо да се приеме набор от мерки. Според Москва НАТО трябва:


- да принуди Киев да изпълни Минските споразумения
- да спре доставянето на оръжие за Украйна
- да отстрани всички западни съветници и инструктори от територията на Украйна
- да се откаже от провеждането на съвместни учения с въоръжените сили на Украйна
- да премахне чуждестранно въоръжение, доставено преди в Киев


Руското външно министерство установи, че американската страна не е дала конструктивен отговор на основните елементи, предложени от Русия в нейния проект, които включват преди всичко въпросите за неразширяването на НАТО, неразгръщането на атакуващи сили на Украинска територия и връщането на конфигурацията на военния блок в състоянието му от 1997 г., когато е подписан учредителният акт между Русия и НАТО.


„Увеличаването на военната активност на САЩ и НАТО директно по руските граници е тревожно", пише в документа. Москва посочва, че „ако САЩ не желаят да постигнат дипломатическо споразумение, Русия ще бъде принудена да отговори, включително с мерки от военно-технически характер".


Коментирайки въпроса за разполагането на руски войски близо до украинските граници, се подчертава „Русия измества въоръжените си сили в рамките на собствената си територия, което не засяга и не може да засяга фундаменталните интереси на Съединените щати и няма руски сили на територията на Украйна".


В същото време в отговора на Русия се отбелязва, че САЩ и техните съюзници междувременно „избутват военната си инфраструктура на изток, разполагайки контингенти на териториите на новите членове на НАТО". Руското външно министерство призовава за изтегляне на „всички военни сили и оръжия на САЩ, разположени в Централна и Източна Европа, Югоизточна Европа и Балтийско море".


Според руската страна в отговора на САЩ няма потвърждения, че САЩ са напълно ангажирани да спазват принципа на неделимост на сигурността, който гласи, че свободата на избор на съюзи е ограничена от необходимостта от предотвратяване на насърчаване на своята сигурност за сметка на сигурността на другите.


„Изявленията на Вашингтон, че взема предвид този принцип, противоречат на неговото нежелание да се откаже от контрапродуктивната и дестабилизираща политика за създаване на предимства за себе си и за съюзниците си за сметка на интересите на сигурността на Русия", заявиха от външното министерство.


Москва осъди, че политиката на отворени врати на НАТО, подкрепена от САЩ, противоречи на основните ангажименти, поети в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, по-специално на ангажимента „да не се засилва собствената безопасност за сметка на безопасност на другите".


В текста на руския отговор се подчертава, че САЩ имат еднопосочен подход към ограничаването на оръжията, който „предвижда изключителен фокус върху ядрените оръжия". Русия от своя страна се застъпва за интегриран подход към стратегическите въпроси и предлага съвместно разработване на ново изравняване на сигурността.


Руското външно министерство подчерта, че съществува висящ проблем за „наличието, в нарушение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, на територията на някои държави без ядрено оръжие, на ядрени оръжия на САЩ, способни да атакуват цели на руска територия". Дипломатите казаха, че е необходимо и този въпрос да бъде решен и, наред с други неща, да се демонтира "инфраструктурата за бързо разполагане на този вид оръжие в Европа".


Документът подчертава, че ракетите със среден и по-малък обсег, тежките бомбардировачи и надводните военни кораби и военните учения и маневри трябва да бъдат част от това изравняване на сигурността.


По-рано този ден руският външен министър Сергей Лавров обясни причините за публикуването на руския отговор. „Смятаме, че е абсолютно необходимо заинтересованите членове на гражданските общества на нашите страни да са наясно какво се случва и какви позиции отстоява всяка страна, защото в противен случай, ако това се пази в тайна, както нашите колеги във Вашингтон и Брюксел, тогава общественото мнение ще бъде залято от лъжите и откровената пропаганда, които сега изпълват новинарските пространства, описвайки случващото се в Европа, на границата между Русия и Украйна".

Станете почитател на Класа