Стратег на JPMorgan: „Цифровите валути ще претърпят огромни загуби“

Стратег на JPMorgan: „Цифровите валути ще претърпят огромни загуби“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.02.2022
  • Сподели:

Много вероятно е цифровите валути да спаднат допълнително, тъй като Федералният резерв на САЩ продължава да повишава лихвените проценти, каза Дейвид Кели, главен стратег на американската банка JPMorgan Chase, в коментара си за Insider.


През последните месеци цената на основните криптовалути претърпя значителни загуби, като стойността на биткойн падна до 40 635 долара, след като достигна пик от 68 000 долара през ноември, според данни на портала Coindesk. Стратегът на JPMorgan обаче беше още по-скептичен по отношение на бъдещето на цифровите валути.


„В един момент мисля, че ще видим огромни загуби в крипто, защото там няма нищо. Това все още е прах от пиксели, много уязвим за високите лихвени проценти", каза Кели.


Както обясни Кели, ръстът на пазара на цифрови валути през последните години се дължи на стимулиращата политика на Федералния резерв в контекста на пандемията, която донесе със себе си намаляване на доходността на облигациите, повишавайки привлекателността на по-рискови инвестиции.


От друга страна, сегашното увеличение на лихвените проценти кара инвеститорите да избират по-консервативни проекти. „Ако бутнете реалните лихви до положително ниво, ще лишите лудите идеи от пари и ще ги насочите към проекти, които вече имат положителна и реална икономическа възвръщаемост", казва стратегът.


Кели направи коментара си малко след като JPMorgan стана първата банка, която достигна метавселената, като инвестира в Decentraland, една от най-популярните платформи за виртуална реалност, базирана на концепцията за блокчейн.

Станете почитател на Класа