Шефът на Apple изправен пред бурна реакция за огромен компенсационен пакет

Шефът на Apple изправен пред бурна реакция за огромен компенсационен пакет
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.02.2022
  • Сподели:

Инвеститорите на Apple обмислят да гласуват срещу пакета за изплащане на 99 милиона долара, предоставен на главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук през 2021 г., според Institutional Shareholder Services (ISS), компания за консултации на акционерите.


Кук, чието нетно състояние според съобщенията надхвърля 1,5 милиарда долара, е получил пакета като заплата, бонуси и акции.


Освен това, дори и Кук да се оттегли, пакетът ще продължи да му се връчва, каза ISS, като призова акционерите да се противопоставят на наградата на решението на годишното събрание на компанията, насрочено за 4 март.


„Има значителни притеснения по отношение на дизайна и размера на наградата за дялово участие, предоставена на главния изпълнителен директор Кук. Половината от наградата няма критерии за изпълнение и не посочва, че наградата ще покрива бъдещи годишни награди, независимо от големия си размер", се казва в доклада на консултантската компания.


Миналата година Кук получи акции на стойност 82 милиона долара, заедно със заплата от 3 милиона долара и бонус от 12 милиона долара, а наградата с акции беше първото поощрително споразумение, което му беше предоставено, след като пакетът му от 2011 г. беше предоставен изцяло за неговия мандат в Apple.


Общата възвръщаемост на акционерите за Apple под ръководството на Кук от 2011 г. насам възлиза на повече от 1000%. Apple в момента е най-ценната компания в света с пазарна капитализация от 2,8 трилиона долара към сряда. Пазарната й капитализация за кратко надхвърли 3 трилиона долара в началото на януари.

Станете почитател на Класа