Китайското посолство в Русия нарече "фалшиви новини" материала на Bloomberg

Китайското посолство в Русия нарече "фалшиви новини" материала на Bloomberg
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

Китайското посолство в Русия заяви тази събота, че „неотдавнашен материал от Bloomberg, в който се намеква, че китайският президент Си Дзинпин е помолил руския си колега Владимир Путин да не атакува Украйна по време на Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин, за да не засенчи спортното тържество, това е фалшива новина и провокация".


„Китайската страна се застъпва за разрешаване на несъответствията чрез диалог и консултации в рамките на споразуменията от Минск", посочиха от китайската дипломатическа мисия пред агенция ТАСС относно позицията на Пекин относно напрежението между Москва и Киев.


„Възможно е Си да е помолил Путин по време на неотдавнашния им телефонен разговор да не нахлува в Украйна по време на Олимпиадата, според дипломат в Пекин, който поиска да не бъде идентифициран при обсъждането на тези събития", пише Bloomberg в статията си, озаглавена „Путин ще разбие олимпийската мечта на Си с война в Украйна".


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също нарече медийната публикация фалшива, като заяви, че „това вече не е „фалшификат, това е специална информативна операция на съответните служби на САЩ чрез Bloomberg".


Захарова посочи, че материалът, публикуван от американските медии, който тя определя като „сметище на информация", не се позовава на руски или китайски източници, дори анонимни, и че гореспоменатият „дипломат" представлява Съединените щати.


Освен това руската говорителка обясни, че „журналистите под прикритие на Bloomberg не са отишли при никого, който е с подходяща длъжност или който може да разполага с тази информация, за да я потвърди". „В старите, не толкова лоши дни, Bloomberg имаше правило: поне два или дори три проверени източника трябва да потвърдят получената информация."


„Bloomberg отдавна престана да бъде нещо автономно. А сега и прилично", обобщи Захарова.

Станете почитател на Класа