Изтекоха 4 тона охлаждащ разтвор за ледената стена на АЕЦ Фукушима

Изтекоха 4 тона охлаждащ разтвор за ледената стена на АЕЦ Фукушима
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

В събота беше съобщено за изтичане на около 4 тона разтвор охлаждаща течност, използван за създаване на ледената стена около атомната електроцентрала Фукушима (Япония), според местния канал NHK.


От TEPCO, операторът на централата, пострадала при цунамито, което удари страната през 2011 г. след мощно земетресение, уточниха пред медиите, че течността е излязла от специалните складове на 16 януари.


Специалисти смятат, че повредена тръба може да е причина за разлива. От компанията обясниха, че ще се опитат да локализират точното местоположение на повредения участък възможно най-скоро. В допълнение, TEPCO увери, че разтворът на охлаждащата течност не представлява никаква опасност за околната среда.


Миналия ноември изданието съобщи, че ледената стена на Фукушима може да се е стопила частично. От средата на септември термометрите регистрираха температури над 0 °C в някои части на стената и достигнаха 13,4 °C на 18 ноември. По това време експертите на TEPCO твърдяха, че това повишаване на температурата може да се дължи на увеличаването на подпочвените води, които „разтапят" част от стената.


Изграждането на стената започна да задържа радиоактивните води, които все още остават в атомната електроцентрала.


Слоят от пермафрост, създаден около Фукушима, е дълбок около 30 метра и се простира на периметър от един и половина километра. Тръбите, с изпусканата течност при 30 градуса под нулата, позволяват температурата да се поддържа на ниво, достатъчно ниско, за да се предотврати изтичането на замърсена вода.


В момента заводът все още се демонтира. Планира се заводът да бъде затворен напълно до 2040 г.

Станете почитател на Класа