Оставка на началника на ВМС на Германия на фона на скандал около коментарите му за Крим

Оставка на началника на ВМС на Германия на фона на скандал около коментарите му за Крим
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

Кай-Ахим Шьонбах, ръководител на германския военен флот, подаде молбата си за оставка в събота. Според германския вестник Bild, министърът на отбраната Кристин Ламбрехт и генералният инспектор на въоръжените сили Еберхард Цорн са приели оставката.


Междувременно официалният акаунт на началника на ВМС на страната в Twitter показва, че тази позиция в момента е вакантна. Според съобщенията контраадмирал Ян Кристиан Каак ще ръководи германския флот като изпълняващ длъжността.


Новината идва след скандала, който се случи същия ден, възникнал след декларациите на високопоставения военен на церемония в Индия, че полуостров Крим никога повече няма да бъде част от Украйна.


Успоредно с това той отхвърли като „глупости" инсинуациите за предполагаема инвазия на Русия в Украйна, и сподели, че единственото нещо, което руският президент Владимир Путин иска от Запада, е „уважение". „Путин вероятно настоява, защото знае, че може да го направи и че това разделя ЕС, но това, което той наистина иска, е уважение на високо ниво", каза той.


Тези твърдения скоро предизвикаха вълнение и раздразнение в германското външно министерство и министерството на отбраната. Шефът на отбраната дори извика началника на ВМС да даде обяснения за казаното.


Освен това украинското външно министерство привика германския посланик в страната Анка Фелдхузен във връзка със случилото се, като критикува изявленията на висшия германски военен офицер, уточнявайки, че те противоречат на подкрепата и дипломатическите усилия от страна на европейската държава.


Шьонбах реагира и се извини, като посочи, че личното му мнение не отговаря изобщо на това на Министерството на отбраната. "Без да се замислям, без да преценявам ситуацията, не трябваше да го правя така. Няма съмнение, това беше явна грешка", каза Шьонбах, цитиран от официалния акаунт в Туитър на началника на флота на страната.

Станете почитател на Класа