Измамници използват NFT проекта на Ози Озбърн, за да откраднат десетки хиляди долари

Измамници използват NFT проекта на Ози Озбърн, за да откраднат десетки хиляди долари
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

Колекцията от незаменими токени (NFT), стартирана от легендарния британски музикант Ози Озбърн, беше експлоатирана от измамници, които според съобщенията са изтеглили десетки хиляди долари от портфейлите на потребителите.


Два дни след като бяха изсечени крипто активите на проекта, наречен CryptoBatz, които представляват изображения на прилепи, различни фенове, които искаха да купят токените, бяха хванати в схема от типа „фишинг".


Инцидентът беше предизвикан от факта, че проектът използва кросплатформата Discord, която промени първоначалната връзка CryptoBatz, докато предишната връзка остана в поканите, публикувани в акаунтите в Twitter на проекта и на самия член на известната хеви метъл група Блек.Сабат.


Измамниците се възползваха от това несъответствие и присвоиха стария адрес, който води уловените потребители до фалшива страница, която дори имитира бота за управление на общността Collab Land за заинтересованите страни да свържат своите крипто портфейли на стъпката за проверка на услугата.


Един от измамените, цитиран от The Verge, загубил етер на стойност най-малко 300 долара. Адресът на Ethereum, на който бяха изпратени неговите средства, получил общо 14,6 Ethers на стойност $40,895, на 20 януари, които бяха прехвърлени в друг портфейл, съдържащ над $150,000.


Потребителят увери, че проектът не е реагирал незабавно на многократни оплаквания за фалшивата връзка.


Изданието изчислява, че най-малко 1330 души може да са били измамени, позовавайки се на брояча на участниците на фалшивата страница, която оттогава е деактивирана.


От своя страна Sutter Systems, разработчикът на NFT, съжалява, че измамната схема се е осъществила, но обвинява Discord за случилото се, аргументирайки се с липсата на контрол върху платформата. Discord съобщи, че е наясно със случилото се и поддържа контакт със засегнатите.

Станете почитател на Класа