Откриха два колосални сфинкса в египетски погребален храм на повече от 3000 години

Откриха два колосални сфинкса в египетски погребален храм на повече от 3000 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

Група германски и египетски археолози откриха две огромни статуи на сфинксове по време на реставрацията на погребалния храм на фараона Аменхотеп III, управлявал Египет през 14 век пр.н.е. и участвал в едно от най-проспериращите царувания в египетската история, се казва в съобщението на Министерството на туризма и антиките на африканската държава.


Митологичните същества с човешко лице, лъвско тяло и птичи крила, изработени от варовик, са дълги около осем метра и представляват цар Аменофис III с погребалната шапка, наречена немес, кралска брада и широка огърлица около врата.


Изследователите откриха статуите частично потопени във водата вътре в храма-морга на фараона, разположен на западния бряг на Нил, на височината на град Луксор. Освен сфинксовете, екипът откри и три черни гранитни бюста на богинята Сехмет, символ на силата и властта, покровителката на фараоните, водила ги във войните.


Освен това археолозите откриха различни надписи по стените, както и изображения, изобразяващи религиозни тържества и ритуални сцени. Междувременно основите на колони и каменните блокове, открити на мястото, разкриха, че голямата зала с колони всъщност е била по-дълга, отколкото учените са си представяли.


След извършване на почистването и реставрацията на статуите, археолозите откриха надпис на гърдите на една от тях, който гласи "любимата на бог Амон Ра", отнасящ се за бога на Слънцето.


От своя страна Хориг Соросян, главният изследовател, подчерта важността на находката, тъй като сфинксовете потвърдиха наличието на началото на шествието и сега учените успяха да го локализират.

Станете почитател на Класа