Испания обмисля да изпрати свои изтребители в България заради руската заплаха

Испания обмисля да изпрати свои изтребители в България заради руската заплаха
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.01.2022
  • Share:

Освен това Мадрид изпраща два бойни кораба - фрегата и миночистач, в региона на Черно море и източната част на Средиземномориетo

 

 

Испания обмисля да изпрати изтребители в България с цел да се подпомогне флангът на НАТО в Черно море. Това заяви по-рано днес министърът на отбраната на иберийската страна Маргарита Роблес, пише испанското издание Publico, цитирано от бТВ.

Тя припомни, че подобни мисии Мадрид има в Литва.

Освен това Испания изпраща и два военни кораба - фрегата и миночистач в региона на Черно море и източната част на Средиземноморието в отговор на натрупването на руски войски по границата с Украйна.

"Москва не може да диктува на независими държави каква политика да водят. В този ред на мисли НАТО ще защитава и пази суверенитета на всяка друга държава, която обмисля присъединяване към Алианса", посочи още Роблес.

Тя допълни, че предпочита нарасналото напрежение между Москва и Русия да се реши по дипломатичен път.

През миналата година испански изтребители вече бяха на мисия в Румъния, където охраняваха въздушните граници на НАТО и имаха първи контакти с руски бойни самолети, които летяха без опознавателни сигнали и без да информират гражданския въздушен контрол.

 

 

Станете почитател на Класа