Британски стартъп извърши тестов полет на футуристична летяща кола

Британски стартъп извърши тестов полет на футуристична летяща кола
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.01.2022
  • Share:

Базираната в Лондон стартираща компания Bellwether Industries публикува снимки на първия безпилотен полет на прототипа Volar на своя летящ автомобил от типа eVTOL, - Електрическо превозно средство за вертикално излитане и кацане.


„Определяме Volar като самолет UAM - за пътническа градска въздушна мобилност, нова категория транспорт за лична употреба", пише компанията на уебсайта си.


Самолетът ще разполага със скрита задвижваща система, компактен профил и ще бъде екологичен, предлагайки безопасен начин за пътуване вътре в града, казва Белуедър.


Прототипът на футуристичния самолет, построен в половин мащаб, летя на височина 4 метра със скорост 40 км/ч. Белуедър обясни, че крайният модел на превозното средство ще бъде 4-5-местен самолет, предназначен да пътува в рамките на града на височина до 915 метра и със скорост до 220 км/ч.


„Искаме да създадем частни градски самолети, така че всеки да може да лети от всяко място до всяка точка и по всяко време", обясни компанията, цитирана от местни медии.


Стартъпът твърди, че през следващите десет години частните летящи превозни средства ще запълнят въздушното пространство на градовете.

Станете почитател на Класа