Пентагонът смятал, че севернокорейската ракета е насочена към САЩ

Пентагонът смятал, че севернокорейската ракета е насочена към САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.01.2022
  • Share:

Американските военни и авиационни служители за кратко били убедени, че изстрелването на севернокорейска ракета по-рано тази седмица може да представлява заплаха за САЩ, съобщи CNN, но ранните показания скоро били отхвърлени като неточни.


Моменти след като Пхенян изстреля хиперзвукова ракета край източния си бряг като част от оръжейния тест в понеделник, Северното командване на САЩ, Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD) и Федералната авиационна администрация (FAA) отговориха, сякаш изстрелването е било атака, опитвайки се да определят дали ракетата може да достигне до територията на САЩ.


„Служителите на Пентагона не са имали добра представа за нейните възможности", каза пред CNN депутат, информиран за инцидента.


След като военните бързо установили, че оръжието не представлява заплаха – в крайна сметка то се потопи в морето между Китай и Япония, на хиляди мили от границите на САЩ – FAA въпреки това спря предпазно редица полети на западния бряг за около 15.


„Като предпазна мярка FAA временно спря излитанията от някои летища по западното крайбрежие. FAA редовно взема предпазни мерки. Преглеждаме процеса около това изстрелване, както правим след всички подобни събития", се казва в изявление на агенцията във вторник.


Говорителят на Пентагона Джон Кърби по-късно каза пред репортери, че наземните полети са част от „нормалния процес на координация и комуникация между служители на отбраната и авиацията", въпреки че добави „Бяха взети някои решения, които вероятно не е трябвало да се вземат".


Изстрелването на ракета беше второто за Пхенян досега през 2022 г. и предизвика заплахи за отмъщение от Вашингтон, който наскоро призова ООН да наложи допълнителни наказания за шест изстрелвания на севернокорейски ракети от миналия септември. Отделно, Министерството на финансите на САЩ също наложи санкции на шестима севернокорейци, един руски гражданин и руска компания, твърдейки, че са замесени в програмата на Пхенян за "оръжия за масово унищожение".


В отговор КНДР обеща „по-силна и сигурна реакция", обвинявайки САЩ, че „умишлено ескалират ситуацията на Корейския полуостров", въпреки че не уточни какви действия може да предприеме.

Станете почитател на Класа