Принц Андрю лишен от военни титли и кралско покровителство на фона на обвинения в сексуално насилие

Принц Андрю лишен от военни титли и кралско покровителство на фона на обвинения в сексуално насилие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.01.2022
  • Share:

В четвъртък на принц Андрю, член на британското кралско семейство, бяха оттеглени военните звания и кралското покровителство, съобщава акаунтът на Бъкингамския дворец в Twitter.


„Херцогът на Йорк ще продължи без да изпълнява каквато и да е публична функция и ще се защитава в този случай като частен гражданин", се казва в изявлението на кралството, в което се уточнява, че „мярката е взета с разрешението и съгласието на кралицата".


Съобщението идва, когато се разгръща скандалът около предполагаемото сексуално насилие от страна на принца на жертвите на сексуален трафик на деца от американския магнат Джефри Епщайн, който се самоуби през 2019 г. в килията си в Metropolitan Correctional Center в Ню Йорк.


Така в сряда американски съд даде зелена светлина за придвижване на процеса срещу Андрю по дело за сексуално насилие, заведено от Вирджиния Джуфре, една от жертвите.


Така херцогът на Йорк ще трябва да бъде изправен пред граждански процес за сексуално насилие по-късно тази година. Миналата седмица защитата му се опита да избегне всякакви съдебни действия, оповестявайки публично споразумение, подписано през 2009 г., според което Епщайн щял да плати на Джуфре 500 000 долара, но тя да обещае да не съди него или когото и да било свързан.


По-рано този месец The Sunday Times съобщи, позовавайки се на източници от двореца, че Андрю може да бъде лишен от титлата си като херцог на Йорк, ако съдебният процес на Джуфре бъде успешен. Други планове, за които се твърди, че са подготвени от кралските особи, включват изпращане на херцога на „вътрешно изгнание" и молба да се откаже от всякакви връзки, които все още има с благотворителни организации. Те обаче отбелязаха, че ще бъде трудно да се убеди кралица Елизабет II да му отнеме херцогството, тъй като то се е държало от баща й Джордж VI, преди той да стане крал и тя го е дала на любимия син. Но той е опозорил тази титла.


„Дори Андрю да бъде напълно освободен от каквото и да било престъпление, сега той се смята за „токсичен". Очаква се той да направи достойното нещо и да подаде оставка", каза тогава високопоставен източник от британското министерство на отбраната, цитиран от местни медии.

Станете почитател на Класа