Хакер успял да управлява дистанционно 25 автомобила Tesla в 13 страни, без собствениците да знаят

Хакер успял да управлява дистанционно 25 автомобила Tesla в 13 страни, без собствениците да знаят
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.01.2022
  • Share:

Дейвид Коломбо, хакер и специалист по компютърна сигурност, заяви в акаунта си в Twitter, че е успял да „управлява дистанционно повече от 25 автомобила Tesla в 13 държави, без собствениците да знаят".


19-годишният младеж разкри, че е успял дистанционно да отваря вратите и прозорците на електрическите автомобили, произведени от компанията на Илон Мъск, както и да включва техните радиосистеми и фарове и дори да стартира двигателите им и да започне „шофиране без ключ". Освен това той посочи, че е успял да деактивира системата против кражба на превозните средства, наречена „Sentry Mode", да провери точното им местоположение и да види дали има шофьор вътре в колата или не.


„Мисля, че е доста опасно, ако някой може дистанционно да пуска силна музика или да отваря прозорци или врати, докато сте на път. Дори непрестанното мигане на фаровете ви може да има известно опасно въздействие върху другите шофьори", каза той.


В един от туитовете си Коломбо поясни, че не става въпрос за тотално дистанционно управление, тоест за възможността за дистанционно управление на посоката или ускорението и спирането на превозните средства. „Да, потенциално бихте могли да отключите вратите и да започнете да шофирате засегнатите Tesla", каза той, като посочи, че не може да пречи на някой да шофира (освен да пусне силна музика или да включи светлините) и също така не може да кара тези Tesla от разстояние.


Въпреки че младият специалист не уточни как е успял да получи достъп до автомобилите, той каза, че "това не е уязвимост в инфраструктурата на Tesla, а по-скоро вина на собствениците". Той също така разкри, че екипът по сигурността на автомобилната компания е потвърдил, че те разследват и че ще изпратят актуализации веднага щом ги получат.

Станете почитател на Класа