Австралия отмени визата за Джокович за втори път

Австралия отмени визата за Джокович за втори път
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.01.2022
  • Share:

Новак Джокович е изправен пред депортация от Австралия, след като лично министърът на имиграцията Алекс Хоук се намеси, за да отмени визата на сръбската звезда.


„Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133C(3) от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович, от съображения за здраве и добър ред, въз основа на това, че това е в обществен интерес", каза Хоук в изявление в петък.


Хоук се намеси, след като федерален окръжен съд в Мелбърн отмени първоначалното решение за анулиране на визата на Джокович, което беше взето на границата с Австралия, когато 34-годишният тенисист пристигна в страната миналата седмица.


Джокович, който не е ваксиниран, получи медицинско освобождаване от Тенис Австралия и властите на щата Виктория, за да се състезава на Australian Open този месец, въз основа на възстановяването му от инфекция с Covid през декември.


Федералните служители обаче смятат, че това е недостатъчно, за да бъде допуснат Джокович в страната. Преди това те го бяха задържали в прословутото имиграционно заведение в Мелбърн преди решението на съдията в понеделник.


Джокович и неговият юридически екип сега ще бъдат изправени пред нова битка за отмяна на последното решение на Хоук, след като австралийският премиер Скот Морисън сигнализира за твърда позиция по въпроса.


„При вземането на това решение внимателно обмислих информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, австралийските гранични сили и г-н Джокович. Правителството на Морисън е твърдо ангажирано със защитата на границите на Австралия, особено във връзка с пандемията Covid-19", добави изявлението на Хоук. Отправено е и искане за задържане на Джокович.


Сърбинът е деветкратен шампион на Australian Open и беше включен в жребия в четвъртък за тазгодишното събитие въпреки продължаващата несигурност около съдбата му.

Станете почитател на Класа