Какво се случва в Мали?

Какво се случва в Мали?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.01.2022
  • Share:

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) обяви в края на миналата седмица нови санкции срещу Мали, където временното правителство реши да отложи обещаните избори с няколко години, след преврат, извършен през 2020 г.


Президентите и други висши представители на страните-членки на организацията се срещнаха на 9 януари и решиха да затворят сухопътните и въздушните си граници с Мали, да преустановят финансовата помощ и всички търговски и финансови транзакции с тази нация - с изключение на основните, свързани с храни, лекарства, петрол и електричество – както и да замразят активите на малийските власти в банките на ECOWAS. В същото време те обявиха, че ще извикат от Бамако своите посланици за консултации.
Членовете на тази икономическа общност обясниха, че са приели подобни мерки, след като властите на Малия определиха нов краен срок - 2026 г - за президентските избори, които трябваше да се проведат през февруари 2022 г. „Мерките ще бъдат отменени постепенно, когато има приемлив краен срок за избори и бъде постигнат напредък след прилагането им", се казва в документа.


Организацията подчерта в изявление, че описва предложената дата като „напълно неприемлива и това просто означава, че нелегитимното преходно военно правителство ще държи малийския народ за заложник през следващите пет години".


Междувременно временните власти в Мали твърдят, че изборите не могат да се проведат в предварително установения срок поради влошаване на условията за сигурност в страната. Освен това те подчертаха необходимостта от създаване на нова Конституция и представянето й на референдум преди провеждането на президентските избори.


Временният президент на Мали Асими Гоита заяви "Санкциите са незаконни и нечовешки, има загриженост относно последствията от мерките, приети от ECOWAS. Уверявам всички, че предприемаме действия, за да се справим с това предизвикателство", подчерта той.


Асими Гойта, командир на специалните части на страната, беше една от определящите фигури при свалянето на тогавашния президент Бубакар Ибрахим Кейта през 2020 г. Превратът започна период на преход, по време на който настъпи нова промяна във висините на властта . През май 2021 г. Гоита оглави нов преврат, който постави изцяло властта в ръцете му.

Станете почитател на Класа