Токаев обяви край на мироопазващата мисия на ОДКБ в Казахстан

Токаев обяви край на мироопазващата мисия на ОДКБ в Казахстан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.01.2022
  • Share:

Президентът на Казахстан Касим Токаев обяви във вторник края на мироопазващата мисия на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) в страната.


Президентът уточни, че „ситуацията във всички региони е стабилна и основната мисия на ОДКБ е изпълнена. Отпътуването на контингента ще започне на 13 януари."


„Като цяло острата фаза на антитерористичната операция премина. Ситуацията във всички региони е стабилна. В тази връзка декларирам, че основната мисия на мироопазващите сили на ОДКБ е изпълнена успешно. Изтеглянето на мироопазващия контингент на ОДКБ ще започне на етапи. Процесът на изтегляне ще отнеме не повече от 10 дни", каза Токаев.


Президентът подчерта, че отговорът на ОДКБ е позволил възстановяването на град Алмати, най-големият град в страната и бивша столица, и по този начин не е загубен контрол над цял Казахстан, тъй като, както каза той, „при подготовката на изземването на властта са работели професионалисти. Ако бяхме загубили Алмати, щяхме да загубим столицата и цялата страна", каза той.


На фона на насилствените бунтове, които избухнаха в Казахстан миналата седмица и накараха властите да ги нарекат "агресия от терористични банди", ОДКБ обяви на 5 януари, че ще изпрати мироопазващи сили в централно-азиатската страна, за да подкрепи властите й при възстановяване на стабилността и осигуряване на защита на жизненоважната инфраструктура.


Президентът на Русия Владимир Путин припомни, че мироопазващите сили на ОДКБ са изпратени в Казахстан въз основа на официално искане от тази страна и в пълно съответствие с член 4 от Договора за колективна сигурност от 1992 г., който гласи: „В случай на агресия срещу която и да е от страните членки, всички останали държави ще предоставят необходимата подкрепа и помощ, включително и военна помощ".

Станете почитател на Класа