Разработват ваксина - стъпка към вечната младост

Разработват ваксина - стъпка към вечната младост
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Група изследователи от Япония разработиха ваксина срещу стареещи клетки, известни още като „зомби клетки", които допринасят за стареенето и развитието на най-малко двадесет сериозни заболявания.


Проучването, публикувано миналия петък в списание Nature Aging, установи намаляване на броя на тези видове клетки при мишки, на които е приложена ваксината.


Стареещи или полуактивни клетки се образуват в различни области на човешкото тяло. Те не са напълно мъртви, така че не се елиминират от тялото и в същото време са твърде увредени, за да възстановят тъканите или да изпълняват нормални функции.


С увеличаването на „зомби клетките" тялото постепенно отслабва, което стимулира стареенето. Също така, тези клетки са свързани със заболявания като диабет, остеопороза, болест на Алцхаймер, разширено сърце, бъбречно заболяване, артериални запушвания и свързана с възрастта мускулна слабост.


Японският екип, съставен от изследователи от университети в цялата страна, идентифицира протеин, присъстващ в стареещите клетки на хора и мишки, и създаде пептидна ваксина на базата на аминокиселина, която съставлява протеина. Ваксината позволява на тялото да създава антитела, способни да се прикрепят към стареещи клетки, които след това могат да бъдат елиминирани от белите кръвни клетки, които се прилепват към антителата.


Когато изследователите прилагат ваксината на мишки с артериална скованост, много натрупани стареещи клетки биват елиминирани и областите, засегнати от болестта, намаляват. Според екипа, когато се инжектират възрастни мишки, свързаният с възрастта процес на отслабване на тялото се забавя благоприятно в сравнение с неваксинираните мишки.

Станете почитател на Класа