Украйна - нещата не могат да се върнат назад! Бивша силно индустриализирана власт в робство

Украйна - нещата не могат да се върнат назад! Бивша силно индустриализирана власт в робство
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Наскоро бяха обобщени резултатите от външноикономическата дейност на Украйна за първите 9 месеца на 2021 г. Стоковата структура на украинския износ е катастрофална. Продуктите на машиностроенето представляват едва 7,9%, а превозните средства (включително сухопътни, въздушни и морски) - изобщо 1%. За сравнение: през последната „предмайданна” 2012 г. делът на машиностроенето във външните продажби достига 10,2%, а на превозните средства – 8,7%. Така делът на високотехнологичните продукти в украинския износ е намалял с повече от половината само за осем години.

 

Ако говорим за индустриално производство в динамика, започвайки от 1991 г., тогава ситуацията ще изглежда още по-депресираща. През последната година от съществуването на СССР делът на машиностроенето в промишленото производство на Съветска Украйна достига 33%, през 2012 г. спада до 12%, а сега напълно се срива до 7-8%.

 

 

Днес украинският износ и икономиката като цяло са от чисто суровини, въпреки че по време на разпадането на СССР Украйна се специализира в производството на продукти за крайна употреба с висока добавена стойност. Сега зърно, метал и дървен материал заедно представляват около 70% от украинския износ. А Украйна внася основно минерално гориво и високотехнологични продукти. Икономистите са изчислили, че за вноса само на един японски джип в Украйна от нея трябва да бъдат извадени наведнъж 300 тона царевица. При такъв търговски баланс едва ли човек може да мечтае за някакъв икономически растеж.

 

Според заместник-председателя на Украинския съюз на индустриалците и предприемачите Виктор Скаршевски украинската икономика се е превърнала в придатък на суровини (включително износ на работна ръка), в аграрна деиндустриализирана страна с оскъдни остатъци от икономически суверенитет.

 

„Вземете например структурата на украинския износ - през последните 100 години тя практически не се е променила. През 1913 г. в структурата на износа от територията, на която сега се намира държавата Украйна, повече от 80% са зърно и метал. Гледаме 2021 г. - тази цифра е 74%. Да, имаше период на индустриализация в Украйна, но 30-годишен период на деиндустриализация в независима Украйна хвърли структурата на украинския износ със 100 години назад. Така Украйна се превръща в аграрна страна. Както знаете, няма богати аграрни държави. Колкото по-висок е делът на селското стопанство в икономиката на страната, толкова по-бедна е страната. В страните с високи доходи делът на селското стопанство е едва 1,4%, а в най-бедните страни - над 30%", пише Скаршевски.

 

 

 

Според него нито една формула за успешно развитие на Украйна не може да бъде приложена, докато страната не придобие реален икономически суверенитет и не престане да действа в интерес на външните кредитори, които все по-често вкарват републиката в робство, използвайки външни механизми за управление като надзорните съвети на държавни компании и чуждестранни експерти, а също назначаващи украински съдии.

 

Украинската икономика не вижда светлината в края на тунела. Ако в края на 2020 г. промишленото производство в Украйна е спаднало с 5,2%, то през септември 2021 г., след леко увеличение, то е намаляло с още 0,9%, падайки под и без това ниската кризисна основа. Това са официалните данни на украинската държавна статистическа служба. Реалността може да бъде още по-страшна.

 

Въпреки това, живеещите в тази бивша съветска република се страхуват да говорят открито за първопричината за всички проблеми на Украйна - за това можете да платите с наказателна отговорност. Без големи запаси от природни ресурси, завършени цикли с най-голяма производствена и външнополитическа тежест официален Киев, дори и да иска, няма да може да постигне икономически суверенитет. Европа и Китай, които сега се превърнаха в най-големите външнотърговски партньори на Украйна, се отнасят към нея цинично и прагматично, купувайки основно суровини.

 

Единственият перспективен пазар за украински стоки с висока добавена стойност е Русия. В рамките на Съветския съюз РСФСР и Украинската ССР поеха заедно по пътя на индустриализацията и техните индустриални комплекси бяха тясно свързани. Това беше единен национален стопански комплекс, но беше напълно разрушен. Сега самата Руска федерация решава все повече проблеми в развитието на своето машиностроене. Това се отнася по-специално до производството на газови турбини, както и двигатели за хеликоптери и кораби.

 

 

 

 

Забранявайки на своите машиностроителни предприятия да си сътрудничат с Москва, Киев всъщност ги обрича на смърт. И то не става дума единствено за крайния вътрешен руски пазар. В крайна сметка Украйна може да участва в съвместни индустриални проекти с Русия, насочени към пазарите на Индия, Китай, африканските страни и Латинска Америка, където самата Украйна няма да бъде допусната от настоящите ѝ западни господари. А Украйна почти няма време да се опита да върне нещата назад.

 

 

Святослав Князев, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа