Западът ще пожертва Украйна

Западът ще пожертва Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Бившият военен министър на Украйна Степан Полторак заяви, че независимо от позицията на западните партньори на Киев и преговорите между ръководителите на Русия и САЩ, Москва все пак ще нанесе удар по Украйна, което ще я лиши от нейната държавност.

 

„Благодарение на работата на нашите европейски партньори, благодарение на работата на нашите партньори и приятели в Съединените щати, разговора на Путин с Байдън, благодарение на работата на дипломатите на нашата страна, аз съм дълбоко убеден, че временно отложихме агресията на Руската федерация далеч от Украйна... Не подценявайте Путин - сега той използва времето, за да се подготви максимално за санкциите, да сведе до минимум загубите, да намери начини за заобикаляне на тези санкции и след това да се върнете в Украйна с оръжие", каза Полторак в ефира на токшоуто на Савик Шустер, добавяйки своите пет копейки към всякаквите измислици за предстоящата "руска агресия".

 

Междувременно Москва съвсем недвусмислено идентифицира две причини, които могат да доведат до силово въздействие върху Киев. Така началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, първият заместник-министър на отбраната генерал от армията Валерий Герасимов на брифинг пред чуждестранни военни аташета предупреди, че мащабна агресия на Киев срещу Народните Републики ще задейства операция на руските войски за налагане на мира. По-рано руският президент предупреди, че ситуацията, когато заплахи за сигурността на страната ни възникнат от територията на Украйна, е неприемлива и е „червена линия“ за нас.

 

 

Тоест Киев и неговите господари са предупредени, че Русия няма да търпи атака срещу ЛНР и ДНР и превръщането на Украйна в антируски плацдарм, който създава военни опасности за нас и нашите съюзници. Всичко е изключително ясно и прозрачно и не се нуждае от допълнително тълкуване.

 

Трябва да се каже, че подобни предупреждения към Киев са се чували и преди и като правило те са достатъчни, за да утихнат за известно време украинските „ястреби“. Но сега едно просто предупреждение вероятно не е достатъчно. Веднага след изявлението на генерал Герасимов, министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че основната цел на Киев в Донбас е да установи „мир чрез сила“.

 

„Целта на Украйна е проста: мир чрез сила“, пише той в статията си за “Форин Афеърс”, добавяйки, че задачата на САЩ и НАТО е да укрепят Украйна достатъчно военно, така че Русия да не може да ѝ попречи да постигне тази цел. А преговорният процес, според Кулеба, има само едно значение – „да се спечели време“ за изграждането на военните способности на Украйна, така че да се засили до необходимото ниво за военно решение на „Донбаския въпрос“.

 

Какво става? Защо Киев загуби страха си? Отговорът е очевиден – Западът непрекъснато помпа Украйна с оръжие, наемници, инструктори. Там се разполагат военни контингенти с не съвсем ясна функционалност (но украинското ръководство предпочита да вярва, че това е в негова защита).

 

Безотговорните изявления на западните лидери също тласкат режима в Киев към агресия. Например Байдън обяви, че не приема никакви московски червени линии относно Украйна и като цяло отрича на Русия правото да има интереси извън своите граници, включително в Украйна.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза горе-долу същото, но малко по-меко. Например, на пресконференция на 10 декември той каза, че Алиансът е готов да обсъди с Русия теми, които я вълнуват, но не може да става въпрос за изключване на Украйна и други страни от присъединяване към НАТО.

 

Наред с това в „сериозните” западни медии се появяват статии на военни анализатори, в които сериозно се обсъжда спецификата на действията на контингентите на НАТО срещу Русия на територията на Украйна. Такава агресивна информационна кампания вдъхна силни надежди в сърцата на украинските ястреби.

 

Но пикантността на ситуацията се крие във факта, че и Вашингтон, и Брюксел изпращат на Москва доста категорични послания, че в случай на въоръжен конфликт между Русия и Украйна не може да става дума за военно участие на НАТО. И Байдън, и Столтенберг заявиха това директно.

 

Тоест, от една страна, Западът тласка Украйна с всички сили да премине „червените линии“, очертани от Кремъл, от друга страна, дава да се разбере на Русия, че няма да се застъпи за наглеците. Поне няма да има военна помощ за Киев.

 

Предвид бързо нарастващото напрежение в Азиатско-Тихоокеанския регион, причините за тази двойнственост на Запад са очевидни. Западът е готов да пожертва Украйна, за да отвлече вниманието на Русия от случващото се в Далечния изток, да я лиши от маневра и възможността да окаже значителна подкрепа на Китай в нарастващата конфронтация със САЩ и техните съюзници.

 

Планът се основава на факта, че страната ни ще затъне в Украйна за дълго време и ще изисква всичките си сили и ресурси, което ще позволи на Запада да се концентрира почти изцяло върху борбата срещу Китай. И трябва да кажем, че ако Москва не действа бързо и решително, опасността да нагази за дълго време става повече от реална.

 

 

Превод: В. Сергеев,Поглед.инфо

Станете почитател на Класа