Полша заплаши да прекрати вноските в бюджета на ЕС

Полша заплаши да прекрати вноските в бюджета на ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.12.2021
  • Share:

Поглед.инфо/ Полският министър на правосъдието Збигнев Зьобро заяви, че Полша може да наложи вето върху решенията на ЕС и да спре да плаща членски внос към бюджета на ЕС, ако Брюксел съкрати финансирането, пише “Файненшъл Таймс”

 

„Полша трябва да наложи вето на решения на ЕС, които изискват единодушно одобрение в отговор на изнудването на ЕС. Полша също трябва да преразгледа ангажиментите си към ЕС по отношение на енергийната и климатичната политика, които водят до бързо покачване на цените на електроенергията“, каза министърът.

 

Той добави, че ще поиска прекратяване на плащанията от Варшава към бюджета на ЕС, ако разногласията между страните се засилят. Според него подобна стъпка е напълно оправдана, тъй като ЕС „незаконно“ отказва на Полша средства от „общия бюджет на ЕС, за който и тя допринася“.

 

 

През юли съд на ЕС разпореди незабавното премахване на дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша. Според ЕК дейността на дисциплинарната камара, която може да взема решения относно професионалната дейност на съдиите, застрашава тяхната независимост и безпристрастност. Брюксел смята, че перспективата съдия да се яви пред инстанция, чиято независимост не е гарантирана, нарушава разпоредбите на Договора за Европейския съюз.

 

На свой ред полският конституционен съд не приема за задължително решението на Съда на ЕС да спре работата на дисциплинарната камара. Все пак Полша, в отговор на претенциите на ЕК относно върховенството на закона, се съгласи да прекрати работата на дисциплинарната камара на Конституционния съд. Европейската комисия обаче смята, че Полша не е спазила напълно решението на съда и е продължила действията, които според Брюксел могат да застрашат независимостта на съдебната система.

 

 

 

Елена Мирошниченко, Превод: В. Сергеев

 

Станете почитател на Класа