Байдън: Това вероятно е едно от най-големите огнища на торнадо в нашата история

Байдън: Това вероятно е едно от най-големите огнища на торнадо в нашата история
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.12.2021
  • Share:

Джо Байдън повтори подкрепата на федералното правителство за усилията за местно ниво за реагиране на тежките бури, силните ветрове, наводненията и торнадото, които започнаха този петък в САЩ. Природните бедствия вече отнеха живота на десетки хора и продължават да удрят различни щати на страната.


„Това вероятно ще е едно от най-големите огнища на торнадо в нашата история", заяви президентът на Съединените щати, като гарантира, че „следи ситуацията много отблизо и вече е разговарял с управителите на засегнатите територии. Арканзас, Илинойс, Кентъки, Мисури и Тенеси".


Само в Кентъки, където торнадото посея разрушения в повече от 200 мили от щата, смъртта на 22 души беше потвърдена, но губернаторът Анди Бешеър каза, че броят на убитите може да надхвърли 70, след което торнадото достигна сушата и в крайна сметка може да има повече от сто смъртни случая във всички засегнати окръзи.


Освен в Кентъки, бяха потвърдени четири смъртни случая в Тенеси, два в Арканзас, където беше разрушен старчески дом, един в Мисури и още един в Илинойс, където беше засегнато съоръжение на Amazon.


„Прилича на военна зона, но е по-лошо", цитира Байдън коментара на Бешър за опустошението, оставено от тежките метеорологични условия, добавяйки, че се моли заедно със съпругата си Джил „за тези, които са загубили близки и за тези, които не са сигурни за съдбата на техните близки."


„Това е трагедия и ние все още не знаем колко живота са загубени или какъв е общият размер на щетите", каза американският президент, който подчерта, че „федералното правителство ще направи всичко възможно, за да помогне."
Президентът вече обяви извънредно положение в щата Кентъки, за да улесни федералната помощ за местните власти.

Станете почитател на Класа