Лавров: «Опитът на Запада да запази хегемонията си на всяка цена противоречи на обективния ход на историята»

Лавров: «Опитът на Запада да запази хегемонията си на всяка цена противоречи на обективния ход на историята»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.12.2021
  • Share:

 

Предлагаме на вашето внимание откъс от изказването на Министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на срещата с участниците на научно-образователната програма «Диалог в името на бъдещето – 2021» (30 ноември т.г.):

 

Лавров: "Опитът на Запада да запази хегемонията си на всяка цена противоречи на обективния ход на историята"

 

 

«Опитът на Запада да запази хегемонията си на всяка цена противоречи на обективния ход на историята. Има Китай, Индия, Бразилия, има центрове на растеж в Африка, в страните на Латинска Америка и Азия.

 

Формира се многополюсен световен ред, където ще има няколко центъра на икономически растеж, финансова мощ и политическо влияние. И да не се вземе предвид тази обективна тенденция означава да се върви против естествения ход на историята.

 

Ние ще се застъпваме целият многостранен процес да се концентрира върху търсенето на споразумения и консенсусни решения. Това предполага взаимни компромиси.

 

Ние сме готови за това.

 

Неведнъж сме доказвали способността си да се споразумеем, за разлика от западните ни колеги.

 

Преди 30 години те „се удряха в гърдите“, заклеваха се, че НАТО нито на сантиметър няма да се приближи към границите на Русия.

Вие знаете, какво се случи. Меко казано, на дипломатически език, на нас ни казаха една неистина.

Продължаваме да се застъпваме за демократизацията на международните отношения.

 

Постоянно да убеждаваш всички, че САЩ знаят, как други страни трябва да организират вътрешния си живот, да наричаш това „насърчаване на демокрацията в света“, но категорично да отказваш от каквито и да било форми на международното сътрудничество, които биха били наистина демократични, – това означава да пренебрегваш своите задължения според Хартата на ООН.

 

В нея като един от най-важните принципи е записано суверенното равенство на държавите. Преди да учите други, как да организират демокрацията си, трябва да поговорим за демокрацията в международните отношения.

 

Западът не я приема, заменя я със своя диктат».

Станете почитател на Класа