САЩ заплашиха Русия с "безпрецедентни санкции" в случай на дестабилизация в Украйна

САЩ заплашиха Русия с "безпрецедентни санкции" в случай на дестабилизация в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.12.2021
  • Share:

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд каза, че всички членове на НАТО са солидарни с Киев и ще бъдат готови да действат срещу Москва, ако е необходимо, предаде ТАСС

 

 

Всички членове на НАТО са солидарни с Украйна и, ако е необходимо, ще бъдат готови да действат срещу Русия. Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, говорейки чрез видеовръзка на Киевския форум за сигурност в сряда.


„Ние сме решителни в нашето послание към Москва: ако те предприемат стъпки за дестабилизиране на Украйна и използват силите си за агресия срещу Украйна, това ще бъде посрещнато със сериозни икономически стъпки и санкции, които не са се случвали в миналото“, каза тя.


Отговаряйки на въпроса за перспективите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, заместник-държавният секретар на САЩ посочи, че страната си „проправя пътя към НАТО и ЕС“. „Това изисква от нея дълбоки и активни реформи в икономиката, съдебната система и борбата с корупцията“, обясни Нюланд.


„Вярваме, че Съединените щати могат да играят спомагателна роля (в уреждането на конфликта в Донбас), както направихме през 2014-2016 г., когато заменихме нормандския формат (Германия, Русия, Украйна, Франция – бел. ТАСС), работейки паралелно с Киев, за да разберете по-добре как виждате бъдещето на Донбас, как планирате да реинтегрирате населението му и как ще организирате отношенията“, каза тя.


По-рано Виктория Нюланд беше помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. Нюланд, в администрацията на президента на САЩ Барак Обама, наблюдаваше въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. По време на масовите протести в Киев през 2014 г., които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше едно от западните официални лица, които публично подкрепиха демонстрантите. Широка известност получи срещата ѝ с протестиращите, по време на която тя раздаде бисквитки. За последно Виктрия Нюланд посети Украйна през май тази година, заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, припомня ТАСС.

Станете почитател на Класа