Вашингтон и Пекин са в хиперзвукова надпревара във въоръжаването

Вашингтон и Пекин са в хиперзвукова надпревара във въоръжаването
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.12.2021
  • Share:

„Съединените щати и Китай са потопени в надпревара във въоръжаването за разработване на най-смъртоносните хиперзвукови оръжия", каза Франк Кендъл, секретар на ВВС на САЩ.


„Има надпревара във въоръжаването, но не непременно за увеличаване на броя, а за повишаване на качеството", обясни той в интервю за Ройтерс. "Това е надпревара, която продължава от доста време. Китайците са много агресивно ангажирани в нея", добави той.


Високопоставеният служител на Пентагона отбеляза, че концентрирайки се в Ирак и Афганистан, американската армия е оставила хиперзвуковите оръжия извън централния фокус. „Това не означава, че не сме направили нищо, но не и достатъчно", подчерта той.


Той също така каза, че тъй като Министерството на отбраната на САЩ навлиза в годишния бюджетен цикъл за 2023 г., то се надява да отклони средства чрез извеждане от експлоатация на по-стари и по-скъпи за поддръжка системи в полза на по-новите, включително програми за хиперзвукова разработка.


„Обичам A-10. C-130 е страхотен самолет, който беше много способен и много ефективен за много мисии. MQ-9 бяха много ефективни за борба с тероризма и така нататък. Те все още са полезни, но нито едно от тези неща не плаши Китай", каза той, имайки предвид повече от 40-годишен изтребител, самолет за превоз на товари и широко използваните дронове.


През октомври началникът на Обединения началник-щаб на въоръжените сили на САЩ, генерал Марк Мили заяви „Предполагаемите тестове на хиперзвукови оръжия в Китай представляват много тревожно развитие на фона на нарастващото напрежение между двете страни".


Междувременно генерал Джон Хайтен, вицепрезидент на Обединените началник-щабове на страната, потвърди, че САЩ разработват свои собствени хиперзвукови оръжия, но не толкова бързо, колкото Китай. Така той обясни, че през последните пет години Пекин е извършил стотици хиперзвукови тестове, докато Вашингтон е извършил само девет. Според него Китай вече е разположил хиперзвуково оръжие със среден обсег, докато страната му има още няколко години, преди да има първото подобно.


От своя страна от Пекин многократно отричат да са тествали хиперзвукова ракета и настояват, че това е тест на космически кораб.


Тази година Пентагонът проведе няколко теста на хиперзвукови оръжия със смесени резултати. През октомври военноморските сили на САЩ изпробваха успешно ракетен двигател-ускорител, който ще се използва за задвижване на ракета-носител, способна да изведе хиперзвуково оръжие.

Станете почитател на Класа