Беларус може да покани руски ядрени оръжия в страната

Беларус може да покани руски ядрени оръжия в страната
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.12.2021
  • Share:

Лидерът на Беларус каза, че Русия трябва да разположи атомни бойни глави в границите на страната, ако ядрените оръжия на НАТО напреднат на изток през Полша, на фона на нарастващия спор със Запада.


Говорейки в интервю за РИА Новости във вторник, Александър Лукашенко заплаши да увеличи количеството смъртоносен хардуер, изправен пред границата, ако произведените в Америка ядрени оръжия бъдат преместени по-нататък в Източна Европа.


В този случай Лукашенко каза: „Ще предложа Путин да върне ядрените оръжия на Беларус". Според него възстановяването на ядрено възпиране от съветската ера над територията с помощта на тези атомни въоръжения би било най-ефективно в такъв случай.


„Не го казвам без причина, ние сме готови за това на територията на Беларус", продължи той, обаче не уточни кой тип система иска да бъде използвана и заяви, че това ще бъде съгласувано от двете страни.


Бомбастичното изказване на дългогодишния лидер на Беларус дойде, след като ръководителят на водения от САЩ военен блок Йенс Столтенберг изрази загриженост по-рано този месец, че новото правителство на Германия може да откаже да закупи нов флот от самолети, способни да изстрелват ядрени оръжия, след като канцлерът Ангела Меркел напуска поста си.


Столтенберг каза, че „ядрените оръжия на НАТО осигуряват на европейските съюзници ефективен ядрен чадър. Това, разбира се, включва и нашите източни съюзници и те са важен сигнал за съюзническото единство срещу всеки ядрено въоръжен противник." Шефът на блока каза, че плановете за транспортиране на ядрени оръжия са необходими поради предполагаемата заплаха от Русия.


Предложенията на Столтенберг предизвикаха гняв в Кремъл, като руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко обяви, че изказванията на ръководителя на НАТО заплашват мирните споразумения, подписани между двете страни. Основополагащият акт за взаимни отношения, сътрудничество и сигурност, подписан между Русия и ръководения от САЩ блок, беше подписан през май 1997 г. Съгласно споразумението Москва и НАТО не се считат взаимно за противници. Документът отделно обещава да не се разполагат ядрени оръжия на територията на новите членове на блока от тази дата нататък.


Потенциалното разполагане на атомни бойни глави от военните блокове още по-близо до Русия отдавна е спорна точка в отношенията между двете сили. Миналата година заместникът на Лавров, Сергей Рябков каза, че Москва се надява САЩ да спрат „да споделят" ядрени оръжия със своите съюзници.


Беларус беше включена във влошаващ се спор със съседна Полша през последните седмици на фона на рязкото нарастване на броя на мигрантите, опитващи се да пресекат границата. ЕС обвинява Минск, че е пуснал полети от проблемни страни като Ирак и Сирия, преди да принуди отчаяни хора да нападнат оградата в опит да окажат натиск върху блока заради санкциите срещу страната.

Станете почитател на Класа