Полша заплашва да затвори границата с Беларус

Полша заплашва да затвори границата с Беларус
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2021
  • Share:

Полският премиер заяви, че страната му може напълно да затвори границата си с Беларус и да ограничи търговията с Минск. ЕС обвини белоруския лидер за настоящата бежанска криза.


„Готови сме да използваме „стълба на ескалация", което означава затваряне на повече гранични пунктове, затваряне на транзитни и търговски възможности, за да окажем икономически натиск върху режима на Лукашенко", каза полският премиер Матеуш Моравецки по време на пътуването си до Естония в неделя.


Моравецки каза, че страната му вече е решила да затвори граничния пункт Кузница, където до 4000 предимно бежанци от Близкия изток лагеруваха и се опитваха да проникнат в Полша.


Търсещи убежище започнаха да се събират от беларуската страна на границата по-рано този месец, понасяйки студеното време. Понякога бежанците замерваха граничарите и полицията с камъни, докато полските власти отговаряха с водни оръдия, сълзотворен газ и лютив спрей. Най-малко 13 бежанци загинаха по време на сблъсъка.


ЕС разшири санкциите си срещу Минск тази седмица, обвинявайки Беларус, че използва бежанците като част от своите „хибридни атаки" срещу блока. Полският премиер каза в неделя, че иска „да даде на Лукашенко шанс да отстъпи и мигрантите да бъдат върнати в страните им на произход".


Полската гранична охрана заяви в четвъртък, че бежанският лагер до голяма степен е разчистен, но в неделя, че около 100 души отново са се опитали да нарушат границата.


Лукашенко каза пред BBC в събота, че е спрял да задържа мигранти на границата, „защото те не идват в моята страна, а отиват във вашите страни". В същото време той призна, че някои белоруски служители може да са помогнали на мигрантите да влязат в ЕС.


„Но аз не ги поканих тук. И честно казано, не искам да минават през Беларус ", каза Лукашенко и добави, че западните страни са спрели да си сътрудничат с Минск по въпросите на миграцията.

Станете почитател на Класа