Ел Салвадор ще изгражда на първия в света „Bitcoin City“

Ел Салвадор ще изгражда на първия в света „Bitcoin City“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2021
  • Share:

Ел Салвадор планира да построи "Bitcoin City", първият в света "биткойн град", който ще бъде финансиран с облигации, подкрепени с криптовалута, разкри президентът на страната Найиб Букеле на конференцията, посветена на промоцията на цифровата валута.


„Мислех, че трябва да направим голямо съобщение на тази „Седмица на биткойните". Затова днес искам да обявя, че ще построим първия „биткойн град", каза президентът.


Той ще бъде построен между град Ла Унион и Кончагуа във формата на кръг, наподобяващ монета. „Проектът включва голям централен площад, който ще слави създаването на биткойн", уточниха от президентството на Салвадор. „Ще има площад с издълбаното в него „B" за биткойн, което позволява на светлината да влиза в изложбените зали на музея на биткойн. Това е мястото, където хората ще научат за еволюцията на парите: от камъните до съвършенството на блокчейна", казаха от агенцията.


Според Букеле това ще бъде нов мегаполис с жилищни райони, търговски центрове, ресторанти, пристанище, летище, влак, всичко това около биткойн.
Неговите жители ще бъдат освободени от данъци, с изключение на ДДС. „Половината ще се използва за плащане на общински облигации, а останалата част за обществена инфраструктура и поддръжка на града", каза президентът.


Енергията ще се получава от местна геотермална централа във вулкана Кончагуа, в департамента Ла Унион.


Самсън Моу, стратегически директор на Blockstream, доставчик на блокчейн технология, съобщи, че първоначално властите на Салвадор ще издадат облигации на стойност 1 милиард долара, подкрепени с биткойни, за да започнат да набират средства за изграждането на планирания град.


Букеле обяви „Биткойн Сити ще бъде най-напредналият град по рода си, по-известен от най-големите градове и мегаполиси в света".


През септември 2021 г. Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие биткойн като законно платежно средство. Тази седмица латиноамериканската страна беше домакин на „Седмицата на биткойните", годишна конференция, която се провежда от 2013 г., организирана от заинтересовани от разширяването на криптовалутата. С решението за изграждане на гореспоменатия град властите напредват в ангажимента си към финансови иновации.

Станете почитател на Класа