Младата компания Lucid струва повече от Ford, месец след като започна да продава първите си електрически коли

Младата компания Lucid струва повече от Ford, месец след като започна да продава първите си електрически коли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2021
  • Share:

Пазарната оценка на Lucid Motors, американска компания, която продава електрически превозни средства от по-малко от месец, надмина тази на автомобилния гигант Ford, след като обяви, че се надява да произведе 20 000 бройки от своите луксозни седани Lucid Air през 2022 г., според The Verge.


Lucid, базирана в Силиконовата долина, се разглежда като обещаваща компания в индустрията на електрическите превозни средства. Стойността й на борсата достигна близо 90 милиарда долара във вторник, докато Ford завърши деня с около 79 милиарда долара.


Основана през 2007 г., Lucid беше известна като компания за акумулатори, наречена Atieva. През 2016 г. се сблъска с финансови проблеми и една от опциите, към които се обърнаха ръководителите, беше евентуално придобиване от Ford, както съобщи Recode през 2017 г.


Това обаче така и не се случи и Lucid Motors остана на повърхността, докато не постигне мащабна сделка със Саудитска Арабия, която сега притежава по-голямата част от компанията. Ford, от своя страна, успя да направи доста значителна инвестиция в Rivian, сделка, която измъкна от конкурента General Motors.


Lucid започна производството на първите си луксозни електрически автомобили Air през септември и достави няколко десетки бройки на първите си клиенти в края на октомври. Най-завършеният автомобил от серията, Lucid Air Dream Edition е признат за "Кола на годината" от специализираното списание MotorTrend. Той има несравнимия обхват от 852 километра с едно зареждане и струва 169 000 долара.

Станете почитател на Класа