Макрон: Ядрена енергия за енергийната независимост на Франция в зеленото бъдеще

Макрон:  Ядрена енергия за енергийната независимост на Франция в зеленото бъдеще
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.11.2021
  • Сподели:

Франция ще започне да строи нови ядрени реактори след десетилетна пауза, обяви президентът Еманюел Макрон, позовавайки се както на нуждите за енергийна сигурност, така и на обещанието да постигне неутралност на въглеродните емисии до средата на века.


„За да гарантираме енергийната независимост на Франция, да гарантираме електроснабдяването на страната ни и да постигнем нашите цели – най-вече въглероден неутралност през 2050 г. – за първи път от десетилетия ще възродим изграждането на ядрени реактори в нашата страна и ще продължим да развиваме възобновяема енергия", каза Макрон в телевизионно обръщение към нацията.


Френският президент направи съобщението, след като присъства миналата седмица на срещата на върха на ООН за климата COP26 в Глазгоу, където активисти призоваха за радикални промени в производството на енергия, за да се предотврати прогнозираното повишаване на глобалните температури.


Около 75% от електроенергията във Франция идва от ядрена енергия и в началото на своето президентство Макрон обеща да намали това до 50% до 2035 г., също в името на опазването на околната среда. Покачващите се цени на петрола и природния газ, както и смесеното представяне на вятъра и слънчевата енергия изглежда са променили мнението му.


Изявлението на Макрон за реакторите беше част от по-широка реч, посветена на пандемията Covid-19, социалните политики и предстоящото френско председателство на ЕС.

Станете почитател на Класа