Обама поиска спешност за климата, но не спомена въглеродния отпечатък от бомбардировките

Обама поиска спешност за климата, но не спомена въглеродния отпечатък от бомбардировките
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.11.2021
  • Сподели:

Бившият президент Барак Обама се опита да нанесе няколко удара срещу политическите опоненти, като алармира за изменението на климата на COP26, но критиците го овикаха, че е нанесъл вреда на планетата с бомбардировки и разкошен начин на живот.


„Част от нашия напредък спря, когато моят наследник реши едностранно да се оттегли от Парижкото споразумение през първата си година на управление. Не бях много щастлив от това.", каза Обама на срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу, Шотландия. Той продължи да обвинява бившия президент Доналд Тръмп в „активна враждебност срещу науката за климата" и каза, че на Америка е липсвало лидерство по време на четиригодишния мандат на неговия наследник.


Потребителите на Twitter коментираха обратното, отбелязвайки, че собственият рекорд на Обама за изменението на климата е опетнен от военни интервенции по целия свят, наред с други предполагаеми грехове срещу човечеството и околната среда. „Прогресът не беше спрян от Тръмп. Той беше в застой, когато администрацията на Обама хвърли 26 171 бомби през последната му година в Белия дом. Колко добре беше това за климата?" попита един от коментаторите.


Анализаторът Афшин Ратанси, предложи подобна гледна точка, като попита: „Какви бяха нивата на емисиите на изкопаеми горива, изпуснати в атмосферата от унищожаването от Обама на Либия, най-богатата африканска нация на глава от населението?"


Американската армия е най-големият институционален източник на парникови газове в света, според проучване на университета Браун от 2019 г. Всъщност, ако Пентагонът беше нация, неговите емисии щяха да надвишават тези на около 140 държави, включително Швеция, Дания и Португалия. От 2001 до 2018 г. войните и военните интервенции на Америка генерират приблизително 1,27 милиарда метрични тона парникови газове.


Други наблюдатели посочват, че подобно на много други лидери, Обама прави тревожни изявления за изменението на климата, като същевременно не е направил избор на начин на живот, който да съответства на неговата реторика. Например, въпреки предупреждението, че „покачването на морското равнище заплашва да погълне цели общности", той купи имение на брега на Мартас Виниърд за 11,75 милиона долара през 2019 г. И като много други високопоставени лица от COP26, бившият президент пътува с частен самолет и частни яхти на партита.


Критиката на Обама обаче не се ограничи само до Тръмп. Той също упрекна руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, че не са участвали в COP26. Той обвини Русия и Китай, че показват „опасна липса на спешност" по въпросите на климата. Това е въпреки факта, че повечето от световните лидери са съгласни, че глобалната пандемия Covid-19 все още продължава и масовите събирания трябва да се избягват, ако е възможно.

Станете почитател на Класа