Армията на САЩ отвори отново в Европа артилерийското командване, разпуснато през 1991 г.

Армията на САЩ отвори отново в Европа артилерийското командване, разпуснато през 1991 г.
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.11.2021
  • Сподели:

В понеделник американската армия официално възобнови своето 56-то артилерийско командване в Европа, разпуснато и изтеглено от Германия през 1991 г. след подписването на Договора за ядрени сили със среден обсег на действие (Договора INF), ратифициран от СССР и Съединените щати през 1988 г.


Официалната церемония се състоя в американската военна база Клей Казерне в германския град Висбаден, където се намира щабът на командването на американската армия в Европа и Африка, се посочва в изявление на американската армия.


Възстановеното 56-о артилерийско командване ще бъде ръководено от генерал-майор Стивън Дж. Маранян, който каза, че неговото повторно активиране „ще предостави на USAREUR-AF (Армията на САЩ в Европа и Африка) значителни способности в операции с множество домейни".


„Това също така ще позволи синхронизиране на огъня от съвместни и многонационални системи и активи, както и използването на бъдещи атакуващи системи земя-земя с голям обсег в зоната на отговорност на американската армия в Европа и Африка", добави Маранян.


Министерството на отбраната на САЩ обяви през август и септември създаването на две нови многодомейни оперативни групи, които ще имат в арсенала си артилерийски и ракетни системи. Освен това те ще бъдат оборудвани с по-модерни системи за атака, включително няколко, които в момента са в процес на разработка.


Новото командване е единица, формирана около концепцията за война, разработена от Пентагона, наречена „Многодомейни операции". Основната цел на тази стратегия е да предостави на командирите възможности за откриване и атака по суша, море, въздух, космос и в сценарии за кибернетична и електронна война, според Army Times.


56-то артилерийско командване на американската армия бе разпуснато и напълно изтеглено от Германия на 30 септември 1991 г. Ракетите Пършинг II, управлявани от частта, бяха върнати в САЩ и унищожени.

Станете почитател на Класа