Защо с оптимизъм гледаме на икономиката на Русия?

Защо с оптимизъм гледаме на икономиката на Русия?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.09.2021
  • Сподели:

След трудностите през 2020 г., причинени от пандемията, потоци от чуждестранни инвестиции нахлуха в Русия. Има няколко причини за това. Освен това повишените цени на петрола и газа се притекоха на помощ на икономиката й, пише Forbes. Но руският пазар все още изглежда подценен, въпреки че не е изчерпал всичките си резерви за растеж.

 

Forbes: Защо с оптимизъм гледаме на икономиката на Русия?

 

 

След трудностите през 2020 г., причинени от пандемията, преките чуждестранни инвестиции се насочиха към Русия тази година по няколко причини.

 

Първо, тя предлага положителни проценти в реално изражение, за разлика от страните от Централна и Източна Европа.

 

В момент, когато лихвите са близо до нулата в повечето страни поради усилията за преодоляване на негативните последици от пандемията, Банката на Русия работи в друг режим. През 2021 г. тя вдигна лихвите пет пъти, последно на 10 септември. Това привлича инвеститори, търсещи по-ефективни инструменти за рентабилност.

 

Повишените цени на петрола и газа също дойдоха на помощ на руската икономика. Цената на марката Brent, която е международен еталон, се увеличи с около 75% тази година (към 15 септември). Това се превърна в голяма помощ за нашите любими нефтодобивни и нефтопреработващи компании от Русия. Сред тях „Роснефт“, която нарасна с 35% към 15 септември; Лукойл (38%) и Газпром (73%).

 

Считаме, че допълнителните приходи на Русия от продажбата на нефт и газ ще бъдат изразходвани за социални помощи, което ще даде допълнителен тласък за развитието на икономиката и ще подобри условията на живот на хората.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа