Франция отмени среща на министъра на отбраната с британския си колега заради алианса AUKUS

Франция отмени среща на министъра на отбраната с британския си колега заради алианса AUKUS
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.09.2021
  • Сподели:

Двустранната среща на върха на министрите на отбраната на Франция и Обединеното кралство е отменена от Париж, поради създаването на алианса за сигурност AUKUS, съобщиха в неделя различни медии, включително AFP, Reuters и The Guardian, позовавайки се на хора, запознати с темата.


Анонимни източници от френското министерство на отбраната посочиха „срещата, планирана за тази седмица в Лондон, няма да се състои поради отмяната й от Франция". От своя страна Питър Рикетс, бивш съветник по националната сигурност на Великобритания, потвърди, че срещата е „отложена за по-късна дата".


Междувременно източник от британското правителство нито потвърди, нито отрече докладите, като добави, че „Великобритания продължава да разговаря с френските си колеги за срещите. Продължаваме да поддържаме силно и тясно отбранително партньорство с Франция, която продължава да бъде доверен съюзник на Обединеното кралство, с който продължаваме да си сътрудничим в много области на работа и оборудване", цитира своите информатори вестник Guardian.


Първоначално срещата между френския министър Флорънс Парли и британския й колега Бен Уолъс щеше да се проведе тази седмица. Париж обаче е взел това решение с оглед на прекратяването на договора за доставка на конвенционални подводници с Канбера, след като беше обявено новото тристранно споразумение. По-рано Франция извика своите посланици от САЩ и Австралия по същата причина.


Сътрудничеството между Австралия, Съединените щати и Обединеното кралство предвижда, наред с други споразумения, че Вашингтон ще помогне на Австралия с необходимите технологии, за да се оборудва с подводници с ядрен двигател.


Прекратената поради това програма за подводници включваше изграждането на флот от 12 конвенционални потопяеми кораба в рамките на огромен договор между Франция и Австралия, на стойност около 66 милиарда долара.

Станете почитател на Класа