Откриха 510 килограмов звезден сапфир с цена милиард долара

Откриха 510 килограмов звезден сапфир с цена милиард долара
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

Властите на Шри Ланка потвърдиха откриването на най -големия сапфир, виждан някога. Това е откритие, което се е случило преди осем месеца, но оттогава се пази в тайна. Камъкът, който съдържаа голям брой звездни сапфирени зърна, тежи 510 килограма и е с дължина 100, ширина 72 и височина 50 сантиметра.


Откритието е станало случайно при пробиването на кладенец в частна ферма в областта Ратнапура, в южната част на острова. Съгласно законите на Шри Ланка, този скъпоценен камък ще бъде собственост на лицето, което притежава земята. Неговото име не се оповестява публично, но Органът за скъпоценни камъни и бижута е наредил камъкът да бъде прехвърлен в сейф на Банк Цейлон в Коломбо, където ще бъде съхраняван под въоръжена охрана, съобщава местната мрежа News First.


Въпреки че предварителният преглед установи стойността на този гигантски скъпоценен камък на поне 200 милиона долара, президентът на тази правителствена агенция смята, че цената му може да се повиши до 1милиард. Миналата година приходите на страната от продажбата на скъпоценни камъни, диаманти и бижута сумарно бяха около половината от тази прогнозна цифра.


Според местни медии вече са в ход няколко консултации с потенциални купувачи. Някои експерти посочват, че въпреки че екземплярът има висока стойност в карати (2,5 милиона карата), възможно е не всички камъни в групата да са с високо качество.


Този рекорден сапфир е наречен „Serendipity". В съвременния английски тази дума означава „шанс, случайност". Произходът на този термин обаче може да се проследи до древното арабско наименование на самия остров Цейлон: Серендиб.


Поради необичайната роля на тези скъпоценни камъни в бюджета и международното възприятие на Шри Ланка, уебсайтът на Органа за скъпоценни камъни и бижута обяви страната за „Световната столица на сапфира".

Станете почитател на Класа