Меркел и Макрон ще предложат съживяване на отношенията между ЕС и Русия и среща с Путин

Меркел и Макрон ще предложат съживяване на отношенията между ЕС и Русия и среща с Путин
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2021
  • Сподели:

Германският канцлер Ангела Меркел, подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, съобщава, че искат ЕС да обмисли „селективен ангажимент" с Русия по въпроси от общ интерес и да покани президента Владимир Путин на среща на върха.


Френските и германски дипломати са „смутили" другите държави-членки на ЕС на среща в Брюксел в сряда, като са предложили да поканят Путин на среща на върха с лидерите на блока, съобщи Financial Times в сряда, позовавайки се на „хора, които знаят за дискусиите".


Меркел иска да съживи отношенията на ЕС с Русия по образеца от срещата на върха в Женева миналата седмица между Путин и американския президент Джо Байдън. Въпреки че тя сама се срещна и разговаря с Путин, германският канцлер съобщава, че иска формат, който позволява на ЕС да се обръща към Русия "с един глас".


В предложението се казва, че ЕС е заинтересован да се ангажира с Русия в области от общ интерес, като Арктика, климат и околна среда, здравеопазване, космически изследвания, борба с тероризма и външнополитически въпроси като Сирия и Иран, наред с други неща.


ЕС прекрати срещите на върха с Русия през 2014 г., когато Брюксел обвини Москва в „анексиране" на Крим. Полуостровът гласува да се присъедини към Русия, след като подкрепяните от САЩ националисти в Киев свалиха украинското правителство и отхвърлиха компромиса, постигнат от Франция и Германия.


Меркел и Путин разговаряха по телефона във вторник, деня на 80-годишнината от инвазията на Съветския съюз от нацистка Германия и нейните съюзници. Същия ден германският седмичник Die Zeit публикува и статия, в която Путин заяви, че е „Русия за възстановяването на всеобхватно партньорство с останалата част на Европа".


Според анализатори френско-германското предложение е вероятно да алармира Полша и балтийските държави, които са враждебни на Москва.

Станете почитател на Класа