Северна Корея отхвърли предложението на американците да подновят преговорите

Северна Корея отхвърли предложението на американците да подновят преговорите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.06.2021
  • Сподели:

В изявление, публикувано от държавната агенция на Северна Корея, министърът на външните работи на страната Ри Сон Гуон отхвърли предложението на американския пратеник да се срещнат „където и да е и по което и да е време", след като преговорите между двете нации спряха.


Корейската централна агенция (KCNA) цитира Ри в сряда, че Северна Корея категорично „не обмисля дори възможността за някакъв контакт със САЩ", добавяйки, че преговорите в момента просто ще „отнемат ценно време".


Коментарите на министъра следват подобно изявление на Ким Йо-джонг, по-малката сестра на лидера на Северна Корея, във вторник. Ким, която е заместник-председател на централния комитет на Корейската работническа партия, предупреди, че " фалшивите очаквания на САЩ могат просто да ги потопят в по-голямо разочарование".


Докато специалният пратеник на правителството на САЩ за Северна Корея Сун Ким изрази надежда, че „Пхенян ще реагира положително на нашите действия", Ким предположи, че „Америка може да тълкува ситуацията по такъв начин, че да търси утеха за себе си".


В понеделник Сун каза, че е предложил да се срещне с представители на Пхенян "навсякъде и по всяко време, за да поднови преговорите между двете държави без предварителни условия". Забележката на пратеника обаче беше съчетана с предупреждение, че до възобновяване на преговорите Вашингтон ще продължи да прилага санкциите на ООН срещу азиатската държава.


Съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан посочи, че Белият дом се надява изявлението на Ким Чен-ун на политическата конференция миналата седмица да доведе до подновяване на ядрените преговори, след като лидерът на Северна Корея каза на служителите да се подготвят за по-голям диалог.


Ядрените преговори между САЩ и Северна Корея спряха, след като Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не успяха да постигнат споразумение относно облекчаването на американските санкции в замяна на напредъка от Пхенян по денуклеаризацията.

Станете почитател на Класа