Гражданите на ЕС получиха 28-дневен срок да кандидатстват за престой в Обединеното кралство

Гражданите на ЕС получиха 28-дневен срок да кандидатстват за престой в Обединеното кралство
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.06.2021
  • Сподели:

Служителите на имиграционните служби ще започнат да дават на гражданите на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, 28-дневно предупреждение да кандидатстват да останат, казва правителството.

Но Министерството на вътрешните работи ще позволи на хората неопределено време да попълнят заявление за статут на уредено, ако имат разумно извинение за забавяне.

Остава седмица до крайния срок за кандидатстване.

Около 5,6 милиона граждани на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и техните лица на издръжка са подали молба за статут на заселен. 

Но има около 400 000 неуредени случая и правителствената линия за помощ получава хиляди обаждания на ден.

След референдума за Брекзит през 2016 г., който се проведе точно преди пет години, беше въведен уреден статут за гражданите на ЕС и ЕИП, живеещи във Великобритания.

Това им позволява да запазят същите права на пребиваване, пътуване, работа и достъп до здравеопазване и обезщетения.

Страните, чиито граждани са подали най-голям брой заявления, са Полша (975 000) и Румъния (918 000).

Министърът на имиграцията Кевин Фостър заяви, че всеки, чиято молба не е приключена до крайния срок за следващата седмица, няма да загуби, тъй като правата им са защитени със закон.

Той добави, че имиграционните служители ще започнат да издават 28-дневни известия на хората, като ги съветват да кандидатстват за статут на заселен.   

Групите на мигрантите изразиха загриженост, че децата ще бъдат сред тези, които не са кандидатствали.

Но г-н Фостър каза, че ще има неопределен период, в който хората, които не са кандидатствали, ще могат да го правят, ако имат разумни основания. 

Той даде пример със студенти, които биха могли да открият при кандидатстване за университет за първи път, че нямат установен статут.

Запитан дали новата имиграционна система е затруднила привличането на работници от ЕС, той каза, че „на първо място“ работодателите трябва да търсят да наемат работници от британския пазар. 

„Предоставяме на хората достъп в световен мащаб до умения, които отнемат време за обучение, но за работни места, за които е необходимо по-малко време, ние вярваме, че е правилно, насърчаваме работодателите да търсят първоначално наградни и добри пакети на домашни работници ", каза той пред Би Би Си.

BBC, Превод: Алекс Тодоров















 

Станете почитател на Класа