Политически анализатори оцениха вероятността от военен конфликт между Турция и Русия

Политически анализатори оцениха вероятността от военен конфликт между Турция и Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.06.2021
  • Сподели:

Между Русия и Турция периодично възникват разногласия, свързани с интересите на двете страни в Близкия изток, Източното Средиземноморие и Южен Кавказ, които често преминават в достатъчно остра конфронтационна фаза. Експерти в областта на геополитиката и международните отношения прогнозираха дали са възможни преки военни сблъсъци между въоръжените сили на двете страни в тези региони в случай на изостряне на ситуацията.

 

Политически анализатори оцениха вероятността от военен конфликт между Турция и Русия

 

 

„Не мисля, че ръководството и на Турция, и на Русия ще допусне възможността за директен военен сблъсък“, смята Андрей Мартинкин, ръководител на катедра „История и международни отношения“ на Севастополския филиал на Московския държавен университет.

 

„Все пак , Русия е ядрена сила, а Турция е член на НАТО. Преките военни сблъсъци в този смисъл изострят рязко геополитическата ситуация в целия свят, а не само в един или друг регион. «

 

Според експерта вероятността от подобни сблъсъци ще бъде спряна по всякакъв възможен начин от ръководството на двете държави. »

 

„Нито Турция, нито Русия са заинтересовани да се включат в такава военна конфронтация, въпреки че има сили, които мечтаят за това“, убеден е Мартинкин.

 

Амар Канах, доцент в катедрата по международни отношения и чуждестранни регионални изследвания в СевГУ, също изключва пряк военен сблъсък между Русия и Турция, тъй като подобен сценарий не е в интерес на двете държави.

 

«Хипотетично подобен сблъсък може да се превърне в началото на нова световна война, Близкият изток и НАТО ще се присъединят тук.


Западът също не се интересува от подобни конфликти, които да достигнат такава фаза. Подобен сценарий също е малко вероятен, тъй като позицията на Ердоган в Турция не е съвсем силна., Опозицията набира сила там. Ердоган работи за следващите избори, които ще бъдат ключови за него и неговата партия, и подобни военни сблъсъци ще играят срещу него «, смята експертът.

 

Андрей Чупригин, старши преподавател в Школата по ориенталистика на НИИ ВШЭ също смята, че пряк военен конфликт между Руската Федерация и Турция е малко вероятен, но все пак предупреждава, че не си струва да се изключва напълно такъв сцвнарий, особено що се отнася до ситуацията в Сирия. А и като се има предвид непредсказуемото поведение и агресивната реторика на Ердоган, неосманските му амбиции, апетите към Крим и Кавказ.

 

Когато въоръжени маси от хора, които са тот различни страни и са едни срещу други, винаги има възможност за въоръжени сблъсъци по най-тривиалните и неочаквани причини. Това не може да не се има предвид. Говоря основно за Сирия. Там вероятността от пряк въоръжен сблъсък винаги е съществувала. Най-важното е този сблъсък да не се превърне в мащабна война между двете страни , подчетава ориенталистът.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа