Съобщава се, че силите на хунтата в Мианмар убиват 20 цивилни при нови сблъсъци

Съобщава се, че силите на хунтата в Мианмар убиват 20 цивилни при нови сблъсъци

Съобщава се, че силите за сигурност на Мианмар са убили 20 души при сблъсъци със селяни, въоръжени с катапулти и арбалети в района на делтата на река Айеяруади. Ако бъде потвърдено, броят на жертвите ще бъде един от най-тежките дни на насилие в страната от близо два месеца.

 

Khit Thit Media и агенция Delta News съобщиха, че в събота са били убити и ранени 20 цивилни, след като селяни са се опитали да отвърнат на удара, когато войници са нападнали жители при търсене на оръжия, според тях. 

 

Местна наблюдателна група изчислява, че около 845 души са били убити от силите за сигурност, откакто армията свали демократично избраното правителство на страната на 1 февруари.

 

Сблъсъците са избухнали преди зазоряване в събота в село Hlayswe, на 150 километра северозападно от главния град Янгон, когато войници са заявили, че са дошли да търсят оръжия, казаха поне четири местни медии и един жител.

 

„Хората в селото имат само арбалети и има много жертви от страната на хората“, каза жителят, който помоли да не бъде идентифициран от страх от възмездие.

 

Новините на държавната телевизия съобщават, че трима „терористи“ са били убити и двама арестувани в Хлайсве, докато силите за сигурност отиват да задържат човек, обвинен в заговор срещу държавата. 

 

Държавната телевизия MRTV заяви, че силите за сигурност са били атакувани с пистолети за сгъстен въздух и дартс. След престрелката бяха намерени телата на трима нападатели, се казва в съобщението.

 

Говорител на хунтата не отговори на обажданията на Ройтерс с искане да коментира насилието в селото. Ройтерс не успя да потвърди самостоятелно броя на жертвите.

 

Това беше един от най-тежките случаи на насилие след преврата в региона Айеяруади, важен район за отглеждане на ориз, в който живеят големи популации както от етническата група с мнозинство Бамар, от която е съставена голяма част от армията, така и от малцинството Карен. 

 

След преврата конфликтите пламнаха в граничните земи, където около две дузини етнически армии водят бунтове от десетилетия. Хунтата също е изправена пред ежедневни протести и парализиращи стачки.

 

Народните сили за защита на хунтата Швегу заявиха, че са нападнали полицейски участък в северната част на Швегу късно в петък заедно с армията за независимост на Качин (KIA). 

 

Ройтерс не успя да се свърже с КИА за коментар.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа