Майкрософт блокира бинг от това да показва изображението на човека с танка от площад Тянамън

Майкрософт блокира бинг от това да показва изображението на човека с танка от площад Тянамън

Microsoft обвини човешка грешка, след като търсачката Bing блокира резултатите от изображенията и видеото за фразата „танков човек“ - препратка към емблематичното изображение на самотен протестиращ с лице надолу по танкове по време на протестите през 1989 г. на площад Тянанмън - на 32-та годишнина на военните репресии. 

Потребителите съобщиха, че не са показани резултати за заявката за търсене в държави, включително САЩ, Германия, Сингапур, Франция и Швейцария, според Reuters и Vice News. 

Позоваванията на продемократичното протестно движение отдавна са цензурирани в Китайската народна република , където правителството поддържа строг контрол върху интернет, но цензурата от Bing се разпростира върху потребители извън „голямата защитна стена“ на Китай.

Microsoft заяви, че проблемът е „поради случайна човешка грешка и ние работим активно, за да разрешим това“.

По-малките търсачки като DuckDuckGo, които лицензират резултатите от Microsoft, са се сблъсквали с подобни проблеми около търсенията на „танк човек“ и казват, че очакват поправка скоро. 

Съперникът на Google показа много резултати за прочутото изображение, когато в петък и събота беше извършено търсенето на "танк човек".

Този ход се случи на фона на репресиите на КНР над Хонконг, където за втора поредна година беше забранено бдението на площад Тянанмън и нарастващата загриженост относно степента, до която Китай може да упражни икономически натиск, за да наложи своята цензура в чужбина. 

Точно миналата седмица американският актьор Джон Сина направи публично извинение за позоваването на Тайван като „държава“, престъпление към КНР, което настоява, че Тайван не е независима държава.

Базираните в САЩ технологични компании отдавна се борят да балансират желанието си да оперират на огромния китайски пазар с изискванията на правителството за цензура. 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа