Facebook ще прекрати специално отношение към политиците след премахването на акаунта на Тръмп

Facebook ще прекрати специално отношение към политиците след премахването на акаунта на Тръмп

Според съобщенията Facebook планира да сложи край на политика, която ефективно освобождава политиците от правилата за модериране на съдържанието. 

 

The Verge съобщи в четвъртък, че компанията за социални медии се очаква да обяви новата си политика в петък. Промяната идва, тъй като Facebook се сблъсква с все по-големи критики от страна на журналисти, депутати и собствени служители, тъй като позволява на световните лидери и политици да използват платформата му за разпространение на дезинформация, отмяна на критиките и тормоз на опонентите. 

 

Очаква се компанията да обяви отговор и на своя независим надзорен съвет, който наскоро препоръча акаунтът на Доналд Тръмп във Facebook да не бъде възстановяван. Платформата спря акаунта на Тръмп, след като бившият президент сподели публикации, в които той като че ли похвали бунтовниците, които нахлуха в столицата на САЩ в смъртоносните бунтове на 6 януари. 

 

Като част от своите необвързващи препоръки, бордът заяви, че едни и същи правила трябва да се прилагат за всички потребители и че съществуващите политики на Facebook, като например решаване кога материалът е твърде достоен за премахване или кога да се предприемат действия с влиятелен акаунт, трябва да бъдат повече ясно съобщени на потребителите. Бордът също така заяви, че държавните глави и държавните служители могат да имат по-голяма власт да причиняват вреда.

 

Facebook отказа коментар.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа