Канада скърби след като останки от 215 деца са намерени в местно училище

Канада скърби след като останки от 215 деца са намерени в местно училище

Масов гроб, съдържащ останките на 215 деца, е открит в Канада в бивше жилищно училище, създадено за асимилация на коренното население.

 

Децата са били ученици в индианското жилищно училище Камлупс в Британска Колумбия, което беше закрито през 1978 г.

 

Откритието бе съобщено в четвъртък от лидера на Ткемплус те Секуепемк Първа Нация.

 

Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че това е "болезнено напомняне" за "срамна глава от историята на страната ни". 

 

Първата нация работи с музейни специалисти и съдебния лекар, за да установи причините и времето на смъртта, които понастоящем не са известни.

 

Розана Казимир, шефът на общността в град Камлупс в Британска Колумбия, заяви, че предварителната констатация представлява немислима загуба, която никога не е била документирана от администраторите на училището.

 

Резидентните училища в Канада са задължителни училища-интернати, управлявани от правителството и религиозните власти през 19-ти и 20-ти век с цел насилствена асимилация на местни младежи. 

 

Индианското жилищно училище Камлупс е било най-голямата в жилищната система. Отворено при римокатолическа администрация през 1890 г., в училището е имало около 500 ученици, когато записването достигна своя връх през 50-те години. 

 

Централното правителство поема администрацията на училището през 1969 г., като го управлява като резиденция за местни ученици до 1978 г., когато то е затворено.



BBC, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа