Най-малко трима убити при бомбардировка с миниван в северната част на Афганистан

Най-малко трима убити при бомбардировка с миниван в северната част на Афганистан

Бомба край пътя е ударила миниван, пълен с университетски персонал в северната провинция Каписа в Афганистан, убивайки трима учители и ранявайки 15 други, съобщи полицията в събота.

 

Говорителят на вътрешното министерство на страната Тарик Ариан заяви в събота, че миниванът е бил насочен по време на пътуване от университета Ал-Берони. Говорителят на провинциалната полиция Шайек Шореш заяви, че бомбата е била пусната от дистанционно управление.

 

Никой не пое веднага отговорността за нападението. Предишните смъртоносни атаки срещу университета в Кабул през ноември миналата година бяха заявени от групата "Ислямска държава".

 

Големи райони на опустошен от войната Афганистан са осеяни с бомби и наземни мини. Много от тях са засадени от бунтовници за насочване на военни конвои, но те често убиват цивилни.

 

Абдул Касем Сангин, началник на провинциалната болница в Каписа, заяви, че лекари са сред жертвите при нападението на миниван в събота. 

 

Насилието рязко се е увеличило, след като миналия месец Вашингтон обяви плановете си да изтегли всички американски войски от Афганистан до 11 септември.

 

Преди три седмици при бомбено нападение пред училище в столицата Кабул загинаха 68 души, повечето от които ученици и раниха 165 други.

 

Близо 1800 афганистански цивилни бяха убити или ранени през първите три месеца на 2021 г. по време на боеве между правителствените сили и талибанските бунтовници, въпреки усилията за намиране на мир, заяви миналия месец ООН.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа