Беларус: Русия блокира полети към страната си, за да подкрепи своя съюзник

Беларус: Русия блокира полети към страната си, за да подкрепи своя съюзник

Русия отказа достъп на две европейски авиокомпании, тъй като те планираха да избягват да летят над Беларус, за да стигнат до Москва. 

 

Air France и Austrian Airlines трябваше да отменят услуги, след като плановете им за полети бяха отхвърлени от Русия.

 

Лидерите на ЕС поискаха европейските превозвачи да избягват въздушното пространство на Беларус тази седмица, след като самолет на Ryanair беше принуден да се отклони и кацне в Минск в неделя. 

 

Тогава бяха арестувани белоруският журналист дисидент Роман Протасевич и приятелката му.

 

Агенцията на ООН за гражданска авиация заяви, че ще започне разследване за "установяване на факти" относно действията на Беларус и дали е имало нарушение на международното авиационно право.

 

Русия е силен съюзник на Беларус и президентът Владимир Путин трябва да обсъди разгръщащата се криза с 26-годишния лидер на Беларус Александър Лукашенко в руския курорт Сочи в петък.

 

Решението за отказ за влизане в конкретни полети е първият ход от Кремъл заради дипломатическия конфликт. Други полети с участието на германския превозвач Lufthansa и полската авиокомпания Lot са пристигнали по график. Русия тепърва ще коментира действията, които предприема.

 

Европейският съюз и Обединеното кралство забраниха на беларуските авиокомпании да летят над техните територии и заявиха, че предстоят нови санкции, включително срещу Лукашенко и други висши служители. Шефът на външната политика на ЕС Йозеп Борел казва, че има планове "на масата" за насочване към ключови икономически сектори.

 

Европейската забрана за въздушното пространство принуди белоруския превозвач "Белавия" да отмени 12 от своите маршрути до 30 октомври, съобщава Ройтерс. Засегнатите маршрути са Амстердам, Барселона, Берлин, Брюксел, Франкфурт, Хановер, Калининград, Милано, Мюнхен, Рим, Виена и Варшава. 

 

Беларус ще губи от милиони долари годишно в такси за прелитане в резултат на избягването на европейските авиокомпании от въздушното пространство на Беларус. 

 

Ходът на Русия в подкрепа на Лукашенко доведе до отмяна на поне четири полета на Air France между Париж и Москва. Някои пътници бяха резервирани на руския превозвач Aeroflot.

 

Два полета на Austrian Airlines са заземени - един пътнически самолет, пътуващ от Виена до Москва, и товарен самолет, пътуващ от Нанкин в Китай до Виена.

 

Австрийското външно министерство заяви, че действията на Русия са "абсолютно непонятни". Френското министерство на транспорта заяви пред агенция Франс прес, че "принципът на реципрочност ... трябва да се спазва". 

 

Уебсайтът за проследяване Flightradar24 показа слаба активност в небето над Беларус в четвъртък, с изключение на беларуските и руските авиокомпании.



BBC, Превод: Алекс Тодоров










Станете почитател на Класа