Хеликоптерът на Наса влиза в „стресиращ“ див полет след неизправност.

Хеликоптерът на Наса влиза в „стресиращ“ див полет след неизправност.

Грешка във времето за навигация изпрати хеликоптера на Наса на стресиращ полет, първият му основен проблем, откакто мина навлезе в небето на Марс миналия месец.

 

 

Експерименталният хеликоптер, наречен „Изобретателност“, успя да кацне безопасно след възникването на проблема, съобщиха в четвъртък служители от лабораторията за реактивно задвижване. 

 

 

Проблемът се появи около минута в шестия тестов полет на хеликоптера в събота на височина 10 метра. Една от многобройните снимки, направени от бордова навигационна камера, не се регистрира в системата, което обърква кораба около местоположението му.

 

 

Изобретателност започва да се накланя напред и назад с цели 20 градуса и претърпява скокове на консумация на енергия, според Хавард Грип, главен пилот на хеликоптера.

 

 

Вградената система за осигуряване на допълнителен марж за стабилност "дойде на помощ", пише той в онлайн актуализация на състоянието. Хеликоптерът кацна в рамките на пет метра от предвиденото място за кацане.

 

„Въпреки че умишлено не сме планирали такъв стресиращ полет, Nasa вече разполага с данни за полета, които изследват външните части на обвивката за изпълнение на хеликоптера.“

 

 

Изобретателност стана първият въздухоплавателен съд, осъществил полет със задвижване на друга планета през април, два месеца след кацането на Марс с марсохода на Наса Изобретателност.  

 

 

Хеликоптерът с тегло 1,8 кг успешно направи първите си пет полета, всеки по-труден от преди. Наса беше толкова впечатлена от технологичната демонстрация на стойност 85 милиона долара, че удължи мисията си с поне месец.

 

 

Проблемният полет в събота беше първият за този бонус период. Инженерите са прекарали последните няколко дни в решаването на проблема.

 


Guardian, Превод: Алекс Тодоров






Станете почитател на Класа