Германия се съгласява да плати на Намибия 1,1 млрд. Евро за историческия геноцид над Хереро-Нама

Германия се съгласява да плати на Намибия 1,1 млрд. Евро за историческия геноцид над Хереро-Нама
  • Публикация: 
  • Дата:  
    28.05.2021
  • Сподели:

Германия се съгласи да плати на Намибия 1,1 млрд. Евро за финансиране на проекти сред общности, засегнати от геноцида Хереро-Нама в началото на 20-ти век, което според правителството на Ангела Меркел представлява жест на помирение, но не е правно обвързващо като репарации.

 

Десетки хиляди мъже, жени и деца бяха застреляни, измъчвани или изгонени в пустинята Калахари, за да умрат от глад от германските войски между 1904 и 1908 г., след като племената Хереро и Нама се разбунтуваха срещу колониалното управление в тогавашната германска Югозападна Африка и сега е Намибия.

 

От 2015 г. Германия преговаря с правителството на Намибия за това, което нарича опит за „излекуване на раните“ от историческото насилие.

 

В четвъртък официалните кръгове в Берлин потвърдиха съобщения в намибийските медии, че след девет кръга от преговори двете страни са се споразумели за текста на съвместна декларация и сума от 1,1 млрд. Евро, която ще бъде изплатена отделно за съществуващите програми за помощ в продължение на 30 години . 

 

От общата сума повече от милиард евро ще отидат за проекти, свързани със земевата реформа, селската инфраструктура, водоснабдяването и професионалното обучение. Общностите на потомците на Хереро и Нама, които формират етнически малцинства във всичките седем засегнати региона, трябва да участват в разработването на специфичните проекти. 

 

Около 50 млн. Евро ще бъдат насочени към създаване на основа за помирение между двете държави, включително културни проекти и програми за младежки обмен.

 

Текстът на съвместната декларация ще нарече зверствата, извършени от германските войски, „геноцид“, но пропуска думите „репарации“ или „компенсация“, разбира Guardian - ход, дължащ се на страха, че подобен език може да създаде правен прецедент за подобни претенции от други нации.

 

Някои от многобройните групи, съставляващи потомците на оцелелите от геноцида, от самото начало бяха критични към рамката на преговорите и отказаха да подкрепят позицията на правителството на Намибия. 

 

Шефът на племето Векуии Рукоро, лидер на традиционната власт на Овареро, разкритикува правителството си, че не настоява за финансови репарации: „Когато германският президент Франк-Валтер Щайнмайер дойде в Намибия, за да си даде извинението, ще го засрамим“, каза той пред местните медии.

 

Намибийският вестник "Нова ера" съобщи в четвъртък, че поне трима традиционни лидери, които до този момент са подкрепили преговорите на правителството, са отказали да одобрят окончателната формулировка на декларацията, което може да затрудни президента Хаге Гейнгоб да подпише сделката.

 

Позицията на германската страна е, че тя е договорила споразумението с намибийско правителство, представляващо населението на страната като цяло, и че сделката не стои или не зависи от одобрението на групите потомци Хереро и Наме.

 

В петък германският външен министър Хайко Маас приветства споразумението. „Това беше и продължава да бъде нашата цел да намерим общ път към истинско помирение в паметта на жертвите“, каза социалдемократическият политик.

 

„Това изисква от нас да бъдем безрезервни и непоколебими при назоваването на събитията от германския колониален период в днешна Намибия и особено жестокостите от периода 1904 до 1908 г. Отсега нататък официално ще наричаме тези събития това, което са от съвременен перспектива: геноцид ”.



Guardian, Превод: Алекс Тодоров









Станете почитател на Класа