Германски учени казват, че могат да помогнат за подобряване на ваксините за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци

Германски учени казват, че могат да помогнат за подобряване на ваксините за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци

Ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson причиняват редки кръвни съсиреци, но учените казват, че те могат да бъдат преработени, за да се избегне този проблем. 

 

Екип от немски учени вярват, че са разбрали защо някои хора, получили ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson срещу Covid-19, развиват кръвни съсиреци - и твърдят, че могат да кажат на производителите как да подобрят ваксината, за да я избегнат.

 

Ключът е в аденовируса - вирусът на обикновена настинка, който се използва за доставяне на протеина на короната на коронавируса в тялото, казват Ролф Маршалек, професор от университета на Гьоте във Франкфурт, и колеги. ИРНК ваксините, разработени от Pfizer / BioNTech и Moderna, не използват тази система за доставка и не е имало случаи на съсирване на кръвта, свързани с тях. 

 

Кръвните съсиреци са редки, но обезпокоителни в по-младата възрастова група, които са изложени на по-голям риск от съсирване и по-малко вероятно да получат тежко заболяване на Covid. Обединеното кралство предлага на всеки под 40-годишна възраст избор на ваксини, когато има такива. Във Великобритания има 309 случая от 33 милиона души, получили ваксината AstraZeneca.

 

Учените в предпечатна подготовка, която не е била подложена на партньорска проверка, казват, че смятат, че проблемът се крие в навлизането на аденовируса в ядрото на клетката, а не само в клетъчната течност, където вирусът обикновено произвежда протеини.

 

„Жизненият цикъл на аденовируса включва инфекция на клетките ... навлизане на аденовирусната ДНК в ядрото и впоследствие генна транскрипция от машината за транскрипция на гостоприемника“, пишат те.

"И точно тук се крие проблемът: вирусното парче ДНК ... не е оптимизирано за транскрибиране вътре в ядрото."

 

Вътре в клетъчното ядро ​​части от протеина се сливат или разделят. Те се превръщат в мутантни протеинови парчета, които изплуват в тялото и много рядко могат да предизвикат образуване на кръвни съсиреци, смятат учените.

 

Проф. Маршалек казва, че ваксините могат да бъдат преработени, за да се избегне проблемът. J&J вече е в контакт с него, каза той пред Financial Times.

 

Компанията "се опитва да оптимизира ваксината си сега", каза той пред вестника. „С данните, които имаме в ръцете си, можем да кажем на компаниите как да мутират тези последователности, кодирайки протеина по начин, който предотвратява нежелани реакции“

 

Все още не са разговаряли с AstraZeneca, каза той. Компанията не е била в контакт, „но ако го направят, мога да им кажа какво да направят, за да направят по-добра ваксина“, каза той пред Файнаншъл таймс. 

 

Други учени обаче имат други теории и обяснението на Маршалек за неблагоприятните събития все още е хипотеза, която предстои да бъде разгледана от други експерти.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа